Evenimentul Zilei > Economie > Anunt DE ULTIMĂ ORĂ de la BNR despre ratele românilor. Ce a determinat creșterea ROBOR
Anunt DE ULTIMĂ ORĂ de la BNR despre ratele românilor. Ce a determinat creșterea ROBOR

Anunt DE ULTIMĂ ORĂ de la BNR despre ratele românilor. Ce a determinat creșterea ROBOR

Banca Națională a României a hotărât menținerea dobânzii cheie și menținerea rezervelor minime obligatorii la nivelurile actuale, a declarat marți, într-o conferință de presă, guvernatorul Mugur Isărescu.

„Sunt factori autonomi evoluţiei lichidităţii în piaţă. Un exemplu e manieră în care sunt plătite taxele şi impozitele şi felul în care sunt plătite salariile şi pensiile. Taxele se plătesc pe 30 ale lunii. Sunt absorbiţi banii şi se duc în contul care se află la BNR. Acest lucru echivalează cu o absorbţie de lichiditate”, a spus guvernatorul BNR. 

„După 5 ale lunii lichiditatea e retrimisă în piaţă, prin plăţile făcute de stat. Sunt mişcări lunare. Ce a intervenit în această lună e o performanţă mai bună în colectarea impozitelor, mai mult decât ne-am aşteptat. Nu ştiu dacă MFP s-a aşteptat”, a adus lămuriri Isărescu.

„Rolul BNR e să regleze lichiditatea. Operaţiunile noastre sunt săptămânale. Momentul septembrie 2017 vine după o lungă perioada de excedent de lichiditate”, a mai precizat Mugur Isărescu.