ISAILA: Al Gore, victoria unui invins

ISAILA: Al Gore, victoria unui invins

Emilian Isaila: "Un Nobel pentru cel care a transformat incalzirea globala in dezbatere globala".

In acea perioada traumatizanta am facut cel putin doua schimbari durabile in viata mea: mi-am jurat sa pun intotdeauna familia pe primul loc si sa fac din criza ecologica prioritatea numarul unu a vietii mele profesionale”, spune fostul vicepresedinte american in deschiderea filmului documentar „Un adevar incomod”, facand referire la un accident al fiului sau. Documentarul i-a adus lui Al Gore Oscarul si, ieri, Premiul Nobel pentru Pace.

De fapt, Al Gore a luat atat Oscarul, cat si Nobelul pentru mai mult decat un film. A castigat cele doua premii pentru hotararea si consecventa cu care a actionat in decursul ultimilor sapte ani pentru a atrage atentia asupra dezastrului ecologic in care ne aflam.

Al Gore e, in primul rand, un politician si are toate calitatile si pacatele unui astfel de statut. Recent, un articol din „The Economist” demonstra ca nu a fost prea grozav din moment ce a pierdut in fata mediocrului George Bush.

S-ar putea sa fie adevarat. Ar fi trebuit sa speculeze mai bine in favoarea sa mostenirea economica a lui Clinton si sa reactioneze mai dur fata de seful sau in scandalul „Lewinsky”. In schimb, a preferat sa-i fie credincios pana la capat lui Bill, si asta l-a costat.

Multi critici ai lui Gore au spus ca a inhatat stindardul incalzirii globale din oportunism si incearca sa reintre in jocul pentru Casa Alba pe valul de simpatie produs de discursul sau profund umanist.

Dar Gore n-a intrat si nu va intra, cel putin deocamdata, in cursa pentru Casa Alba. El e in continuare credincios familiei Clinton, iar capitalul sau de simpatie a inceput sa-l transfere spre Hillary, oferindu-i un ajutor important pentru a deveni prima femeie presedinte din istoria Americii.

Al Gore este un politician si e imposibil sa nu-si gandeasca actiunile in termeni de castiguri si pierderi. E imposibil sa nu aiba un plan impaturit in buzunarul de la spate al pantalonilor. Dar, in pofida defectelor, Al Gore e un erou modern. Un tip care a pierdut tot, s-a ridicat de la pamant, a pornit o noua batalie si a invins.

Si noi, odata cu el. In urma cu zece ani, conceptul de incalzire globala era unul marginal, cunoscut doar de specialisti. Problemele de mediu erau pe ultima pagina a agendelor oricarui guvern din statele dezvoltate, iar in tarile in curs de dezvoltare nu erau deloc. Oamenii traiau cu senzatia ca avem o problema cu poluarea, dar ca „dracul nu-i atat de negru”.

Victoria lui Gore consta in faptul ca a reusit sa transforme incalzirea globala intr-o dezbatere globala. Si nu numai atat. Uniunea Europeana a luat masuri si a impus norme cu privire la emisiile de noxe si folosirea combustibililor alternativi.

Desi, la nivel federal, in Statele Unite se face foarte putin in ceea ce priveste protectia mediului, la nivel statal se face mai mult. California lui Arnold Schwarzenegger e lidera in ceea ce priveste lupta impotriva incalzirii globale.

Si astfel, un tip care a pierdut ciudat lupta pentru presedintia SUA nu si-a plans niciodata de mila si a pornit o noua lupta - salvarea planetei. Merita un premiu pentru asta!

De acelasi autor cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la www.evz.ro/isaila

Ne puteți urmări și pe Google News