Irina Nicolae, in paradisul din jungla

Irina Nicolae, in paradisul din jungla

Vedeta si-a petrecut vacanta in Kenya cu prietenul ei, Marius Vizer, un om de afaceri cercetat de autoritati.

Am cunoscut multe colturi de lume, dar exista un loc care ma atrage de fiecare data si ma face sa imi doresc sa revin cat mai repede... Africa.

Am sa povestesc cate ceva despre zilele petrecute in Kenya, tara care a ramas in sufletul meu. Am petrecut 4 zile in savana, in safari, intr-o rezervatie naturala, numita Sarova Mara, din tinutul Maasai Mara.

Rezervatia este renumita pentru cei „big five” pe care ii poti intalni la fiecare pas: leul, elefantul, bivolul, rinocerul si leopardul. Ziua incepea pentru noi foarte devreme, prima intalnire cu animalele savanei avand loc la 6.00 dimineata, asa ca trezirea era cu mult mai devreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am mers in safari cu masini speciale peste campurile cu drumuri de tara, printr-o iarba care stralucea in lumina diminetii, in cautarea animalelor. In perioada migratiei, toate animalele trec raul in Tanzania, urmand ca dupa cateva luni sa se intoarca in tinuturile Maasai Mara, in Kenya.

In mediul natural al animalelor salbatice

Emotiile ne cuprindeau de fiecare data cand vedeam in departare silueta unui animal salbatic. Leul m-a fascinat. Parea pasnic si „prietenos”, cu o privire blanda si o tinuta puternica si ferma. Elefantul era o incantare pentru ochii nostri.

Il priveam de la cativa metri si parca nici nu existam pentru el. Isi continua drumul ca si cand nu se afla nimeni in apropierea lui. Singurul moment de ingrijorare era doar atunci cand incepea sa-si fluture urechile. Era motiv sa te faca sa pleci mai departe cat mai repede. Pot fi foarte prietenosi, dar si foarte periculosi.

Antilopele le vedeam peste tot si erau de-o gingasie nemaipomenita. Pentru cateva clipe, mi-a parut rau gandindu-ma ca foarte multe ajungeau produse de lux, pantofi, genti etc.

Iesirile in savana erau doua pe zi, dimineata, la rasaritul soarelui, si seara, la apus. Rezervatia in care locuiam era ca un mic Paradis aflat in mijlocul junglei. Totul era inconjurat de un gard de inalta tensiune ce oferea protectie turistilor care poposeau acolo, iar corturile erau mici vile care ofereau un confort ce putea concura cu orice hotel de lux.

Podurile de lemn erau un plus de exotism si nuferii albastri pluteau minunat pe apa aflata in mijlocul rezervatiei. Restaurantul era decorat in mod traditional, folosind elemente specifice savanei, insa intr-un mod foarte original.

Stilul de viata al tribului Maasai

Tribul Maasai Mara isi deschidea portile casei in schimbul unei sume de bani. Aveai in permanenta un ghid care iti explica modul de viata al tribului, traditiile, greutatile si bucuriile pe care le traiau.

Geamurile caselor lor erau de marimea unui pumn, iar intunericul si mirosul din casa te faceau sa-ti doresti sa iesi cat mai repede la lumina. Micutii Maasai erau atat de frumosi, dar atat de vitregiti de soarta si totusi zambetul nu le lipsea de pe fata.

A fost o vacanta de vis si, in acelasi timp, o lectie de viata. Am invatat ca frumusetea, bucuria si fericirea le gasesti oriunde. Trebuie doar sa-ti deschizi sufletul, sa privesti in jurul tau, sa te bucuri de ce ai si sa nu incetezi niciodata sa visezi.

Cazare

Confort si lux in savana

> Am locuit in rezervatia Sarova Mara, care se afla in tinutul Maasai Mara.

> Ca sa ajungi acolo, ai nevoie de un bilet de avion pana in capitala Nairobi, iar de acolo sunt doua posibilitati sa ajungi in rezervatie: sa mergi cu masina sapte ore, pe un drum plin de gropi, dar foarte pitoresc, sau sa iei avionul care aterizeaza in savana deasa, pe o pista improvizata. Pentru acesta e nevoie de curaj.

> Corturile in care am dormit ofereau confortul unui hotel si aratau ca niste mici vile.

Restaurant

Legume, peste si carne in stil african > In rezervatia in care am stat era un restaurant decorat cu elemente traditionale africane, combinate cu accente de modernism.

> Am mancat multe fructe, legume, carne, peste, toate gatite in mod traditional si indian.

> Totul era foarte prospat, iar felurile de mancare foarte diverse.

> Mancarea a fost excelenta, dar au existat si cateva feluri care contineau condimente nu tocmai pe gustul meu, pe care le-am evitat. Masa a fost inclusa in pretul excursiei.

Sfaturi

Vaccinurile sunt obligatorii

> Oricine merge in Kenya trebuie sa stie ca are nevoie de viza, care se obtine din aeroport, la intrarea in tara.

> Se completeaza un formular tip si este nevoie de o fotografie recenta. Taxa de viza costa in jur de 50 de euro.

> Inainte de plecarea in Kenya, trebuie sa va faceti anumite vaccinuri obligatorii impotriva malariei, a febrei galbene si hepatitei.

> Din bagaje nu trebuie sa lipseasca aparatul de fotografiat si cardurile de memorie pentru acesta.