Irina Margareta Nistor, listă cu filmele pe care nu trebuie să le ratezi: „Cred că e cel mai bun film din secolul în care ne aflăm”

Irina Margareta Nistor, listă cu filmele pe care nu trebuie să le ratezi: „Cred că e cel mai bun film din secolul în care ne aflăm” Sursa: Cancan.ro

Criticul de film Irina Margareta Nistor a realizat un top al filmelor pe care le recomandă cinefililor. Lista cuprinde marile capodopere cinematografice ale lumii moderne, așa cum este Discursul Regelui, dar și filme românești de geniu, în frunte cu Pădurea Spânzuraților, regizat de Liviu Ciulei.

Irina Margareta Nistor are o experiență vastă în lumea cinematografiei, încă din anii 2000 aceasta participând la festivaluri de film celebre în Europa, care i-au conturat spiritul critic în materie de producții artistice de profil.

Irina Margareta Nistor, listă cu filmele pe care trebuie să le vizionezi

Astfel, criticul Irina Margareta Nistor a enumerat o listă a filmelor ce merită recomandate, în topul clasamentului fiind Casablanca, un film din 1942.

„Începem cu Casablanca, mergem la Doctor Jivago al lui David Lean, mergem la Orson Welles categoric, mergem și la Cetățeanul Kane, după care, dacă tot am zis Orson Welles mergem la Ion Popescu-Gopo – De-aș fi… Harap-Alb, pentru că ne trebuie și puțin umor și acolo știi că e o poveste întreagă că joacă fata lui Dej, Lica Gheorghiu și între timp moare Dej, o scot ăștia de pe generic, dar nu pot să o scoată din film.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, pe de altă parte, fără ea n-am fi avut studiourile Buftea, care au fost dotate extraordinar în anii ‘60″, a transmis criticul Irina Margareta Nistor.

Filme românești recomandate de criticul Irina Margareta Nistor

În materie de producții cinematografice românești, criticul Irina Margareta Nistor începe cu Pădurea Spânzuraților, film regizat în 1965 de Liviu Ciulei.

„Revenind la filme românești, preferatul meu dintotdeauna și pentru totdeauna rămâne Pădurea Spânzuraților, după care vine Secvențe…al lui Tatos, care, din nou, îmi place foarte tare, după care mergem la francezi și tot ce vreți cu Louis de Funes, îmi pare rău că n-a apucat să-l joace pe Nea Nicu, urma, avea un scenariu și i-au interzis, i-au zis că se implică prea tare și că inima lui nu va rezista.

După aceea Discursul Regelui neapărat. Cred că e cel mai bun film din secolul în care ne aflăm. Evident că filmul este absolut genial și funcționeză perfect și o să-l dau chiar la Psihanaliza și Film la Cluj, la festival, în octombrie. Și cred că trebuie neapărat Goodbye Lenin, ca să înțelegem mai bine și cum ne-am despărțit și cum era să ne despărțim râzând, dar de data asta de comunism dacă se poate și să nu mai umble fantoma asta prin Europa care este cea mai antipatică fantomă”, a mai transmis criticul de film Irina Margareta Nistor în podcastul Altceva cu Adrian Artene.