Sportiva româncă Irina Begu nu va mai participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Jucătoarea de tenis a dezvăluit motivul pentru care a refuzat să mai intre în competiție. Irina Begu a fost diagnosticată cu o boală de care se poate să nu mai scape vreodată.
Jucătoarea română de tenis Irina Begu (79 WTA), în vârstă de 30 de ani, a dezvăluit motivul pentru care nu va reprezenta România la Jocurile Olimpice. Sportiva a fost diagnosticată cu o boală din care s-ar putea să nu-și mai revină. Alți jucători de tenis au fost nevoiți să se retragă din sport din acest motiv.
De ce boală suferă Irina Begu
Irina Begu a explicat de ce va absenta de la Tokyo, ca urmare a surprinderii fanilor în legătură cu refuzul său de a reprezenta România la Jocurile Olimpice. Sportiva a declarat că a fost diagnosticată cu mononucleoză.
"Mononucleoza e foarte parșivă, pentru că nu e ca și cum ai scăpat într-o săptămână. Fiecare persoană reacționează diferit, poate să dureze două săptămâni, patru săptămâni, șase, depinde cum se recuperează corpul tău, pentru că e o boală care lasă urme", a declarat Irina Begu.
"Mi-am dorit ca fanii să înțeleagă"
„De mononucleoză, cum știm, au mai fost sportivi care nu și-au mai revenit, precum Soderling, și nu e de glumă, trebuie să fii atent. Chiar dacă n-aș mai putea să mai joc tenis, cel mai important e să fii sănătos și să încerci să te recuperezi. Și de aceea a trebuit să iau această decizie.
Mi-aș fi dorit mult să pot să joc la a treia ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice. Îmi pare rău că nu pot fi acolo, îmi făcusem o întreagă strategie pentru asta. Dar mi-am dorit ca fanii să înțeleagă de ce nu pot juca și tot ce mi s-a întâmplat anul acesta", a declarat Irina Begu, potrivit treizecizero.ro.
Ce este mononucleoza
Mononucleoza infecțioasă este o boală contagioasă produsă de virusuri. Cele mai frecvente cazuri sunt generate de virusul Epstein-Barr (EBV). Boala afectează, în mare parte, adolescenții și adulții tineri. Potrivit specialiștilor medicali, cel puțin 1 din 4 persoane de vârste tinere infectați cu EBV va dezvolta această condiție medicală.
Un virus din salivă, care se transmite doar prin sărut, declanşează o afecţiune care seamănă cu răceala, dar e mult mai gravă. Poate provoca ruptură de splină sau insuficienţă hepatică. Mononucleoza se caracterizează prin: oboseală extremă, febră, dureri musculare, durere în gât, noduli limfatici inflamați la nivelul gâtului și axilei etc.
Surprinzător, prin sărut "franţuzesc" se poate transmite o boală infecţioasă care scade imunitatea pe viaţă. Cunoscută în popor sub denumirea de "boala sărutului", mononucleoza este o infecţie cu virusul Epstein Barr, prezent în salivă, care afectează cam 10-20% din tineri, majoritatea între 15 şi 35 de ani.
Repaus şi abstinenţă. Sportul, interzis
Boala se vindecă de la sine într-o lună. Este nevoie de repaus la pat, consum de lichide, un regim alimentar uşor, bogat în vitamine, paracetamol sau ibuprofen pentru febră şi gargară cu sare pentru dureri în gât şi, desigur, abstinenţă de la sărut. Sportul este interzis categoric în cazul mononucleozei, întrucât creşte riscul rupturii de splină, care se manifestă prin dureri severe în partea superioară a abdomenului, ameţeli, palpitaţii şi tahicardie, respiraţie îngreunată, sângerări.
Cu EBV a fost infectat și sportivul Roger Federer, care a fost nevoit să se retragă din tenis.
Amintim că Irina Begu a fost eliminată în turul 3, la turneul de tenis de la Wimbledon, de către poloneza Iga Swiatek (9 WTA), după un joc de 57 de minute.