Iranul ar putea relua îmbogăţirea de 20% a uraniului, dacă semnatarii europeni ai acordului nuclear din 2015 nu reuşesc să-l menţină în viaţă după retragerea Washingtonului, a declarat sâmbătă şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică iraniene, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

„Dacă cealaltă parte îşi menţine promisiunile făcute, şi noi de asemenea ne vom păstra promisiunile (…). Politica noastră este să aşteptăm şi să vedem (…) pentru câteva săptămâni". Dar „există tot felul de posibilităţi" şi „putem începe îmbogăţirea de 20%", a spus Ali Akbar Salehi.

Printre altele, el a declarat că Uniunea Europeană a promis că va salva acordul nuclear cu marile puteri, în ciuda deciziei preşedintelui SUA Donald Trump de a ieşi din el şi de a reimpune sancţiuni împotriva Teheranului.

„Sperăm ca eforturile lor să se materializeze (…). Acţiunile Americii arată că nu este o ţară de încredere în relaţiile internaţionale", a spus Ali Akbar Salehi într-o conferinţă de presă comună la Teheran cu comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Arias Canete.

„Am trimis un mesaj prietenilor noştri iranieni că atât timp cât ei respectă acordul şi europenii îşi vor (…) îndeplini angajamentele. Şi ei au spus acelaşi lucru pe de altă parte", a declarat Canete.