„Vom merge cu probe la ONU unde arată că Statele Unite au intrat în spaţiul iranian“, a scris pe social media ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif, după ce un general american a declarat că drona a fost doborâtă la aproximativ 34 de kilometri de coasta iraniană. 

"Statele Unite conduc #Terorismul Economic împotriva Iranului, au efectuat o acțiune secretă împotriva noastră și acum intră pe teritoriul nostru", scrie el.  "Nu căutăm război, dar vom apăra cerul, țara noastră și apele noastre cu zel".  

Întrucât tensiunile dintre cele două țări cresc în urma unei serii de atacuri împotriva companiilor petroliere din Golf, Pentagonul a confirmat că un avion american de supraveghere a fost doborât de forțele iraniene.  Dar a insistat că avionul fără pilot era în spațiul aerian internațional.  

Pentagonul a publicat un grafic care arată poziția dronei pe o hartă a strâmtorii Hormuz, pasajul strategic prin care trece aproximativ 35% din petrolul marin.  Incidentul  "a avut loc în apropierea coridoarelor aeriene dintre Dubai, Emiratele Arabe Unite și Oman", a declarat generalul Joseph Guastella, care comandă forțele aeriene din SUA în regiune.     

Iranul a declarat că "avionul american de supraveghere Global Hawk" a fost lovit de o rachetă "după ce a încălcat spațiul aerian al Iranului" asupra apelor provinciei Hormozgan în strâmtoarea Hormuz, notează France 24.