Evenimentul Zilei > International > Iranul poate demonstra că Statele Unite au mințit despre incidentul cu doborârea dronei spion. Unde îşi caută dreptatea
Iranul poate demonstra că Statele Unite au mințit despre incidentul cu doborârea dronei spion. Unde îşi caută dreptatea

Iranul poate demonstra că Statele Unite au mințit despre incidentul cu doborârea dronei spion. Unde îşi caută dreptatea

Iranul a declarat că va merge la ONU pentru a dovedi că drona spion americană care a fost doborâtă, a intrat în spațiul aerian iranian, contrar pretențiilor Washingtonului.

„Vom merge cu probe la ONU unde arată că Statele Unite au intrat în spaţiul iranian“, a scris pe social media ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif, după ce un general american a declarat că drona a fost doborâtă la aproximativ 34 de kilometri de coasta iraniană. 

"Statele Unite conduc #Terorismul Economic împotriva Iranului, au efectuat o acțiune secretă împotriva noastră și acum intră pe teritoriul nostru", scrie el.  "Nu căutăm război, dar vom apăra cerul, țara noastră și apele noastre cu zel".  

Întrucât tensiunile dintre cele două țări cresc în urma unei serii de atacuri împotriva companiilor petroliere din Golf, Pentagonul a confirmat că un avion american de supraveghere a fost doborât de forțele iraniene.  Dar a insistat că avionul fără pilot era în spațiul aerian internațional.  

Pentagonul a publicat un grafic care arată poziția dronei pe o hartă a strâmtorii Hormuz, pasajul strategic prin care trece aproximativ 35% din petrolul marin.  Incidentul  "a avut loc în apropierea coridoarelor aeriene dintre Dubai, Emiratele Arabe Unite și Oman", a declarat generalul Joseph Guastella, care comandă forțele aeriene din SUA în regiune.     

Iranul a declarat că "avionul american de supraveghere Global Hawk" a fost lovit de o rachetă "după ce a încălcat spațiul aerian al Iranului" asupra apelor provinciei Hormozgan în strâmtoarea Hormuz, notează France 24.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.