Iranul sărbătorește atacul asupra ambasadei SUA din 1979
- Dosofteea Lainici
- 4 noiembrie 2022, 16:56
Iranul sărbătorește atacul asupra ambasadei SUA din Teheran, din 1979, în timp ce se confruntă cu proteste la nivel național după moartea unei fete de 22 de ani care a fost arestată de poliție. Televiziunea iraniană a difuzat știri cu mai multe comemorări din întreaga țară, unele persoane din Teheran fluturând pancarte cu dronele iraniene în formă de triunghi pe care Rusia le folosește acum pentru a ataca diferite ținte în războiul său din Ucraina.
Președintele iranian, Ebrahim Raisi, vorbind cu oamenii adunați în fața fostei ambasade a SUA, i-a criticat pe cei care protestează împotriva teocrației. „Oricine face cel mai mic pas în direcția încălcării securității naționale trebuie să știe că intră sub influența inamicilor Revoluției Islamice”, a spus el. „Americanii cred că pot executa și aici planul pe care l-au realizat în unele țări precum Siria și Libia. Ce vis fals!”
Demonstranții au fluturat și imagini ale președintelui francez Emmanuel Macron și ale prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman. Demonstrațiile care au zguduit Iranul timp de mai bine de șase săptămâni, după moartea lui Mahsa Amini, marchează una dintre cele mai mari provocări pentru conducătorii țării de când aceștia au preluat puterea în Revoluția Islamică din 1979.
Cel puțin 300 de protestatari au fost uciși și 14.000 au fost arestați de când au început tulburările, potrivit Activiștilor pentru Drepturile Omului din Iran, un grup care monitorizează represiunea împotriva demonstranților. Comemorarea anuală marchează momentul în care demonstranții au sărit peste gardul ambasadei pe 4 noiembrie 1979, înfuriați din cauza președintelui Jimmy Carter, care i-a permis șahului Mohammad Reza Pahlavi să fie tratat de cancer în Statele Unite ale Americii.
Câțiva angajați au fugit și s-au ascuns în casa ambasadorului canadian în Iran înainte de a scăpa din țară cu ajutorul CIA. Criza de 444 de zile a copleșit America, în timp ce imaginile cu ostatici legați la ochi au fost derulate pe televizoarele din toată țara. Iranul a eliberat toate persoanele capturate în ziua în care Jimmy Carter a fost înlocuit.
Reacția lui Joe Biden
Dușmănia dintre Iran și SUA a scăzut și a crescut de-a lungul deceniilor. Puterile mondiale au ajuns la un acord nuclear cu Iranul în 2015, care i-a restrâns drastic programul în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Cu toate acestea, președintele Donald Trump s-a retras din acord în 2018, lucru care a stârnit tensiuni între cele două state.
Joi seara, în California, la un miting dinaintea alegerilor din SUA, președintele Joe Biden și-a oprit discursul pentru a se adresa unei mulțimi care avea niște pancarte pe care scria „Iranul trebuie să fie liber”. „Nu vă faceți griji. Vom elibera Iranul”, a spus Biden.
În discursul său, Raisi a făcut referire la comentariile lui Biden. „Poate că a spus asta din cauza lipsei de concentrare... A spus că ne propunem să eliberăm Iranul. Domnule Președinte! Iranul a fost eliberat în urmă cu 43 de ani și este hotărât să nu devină, din nou, captiv. Nu vom deveni niciodată o vacă de muls”, a spus Raisi, potrivit Associated Press.