Agenția Debka, apropiată de serviciile secrete israeliene, relatează că, după transferul majorității șefilor milițiilor șiite irakiene și al cadrelor superioare ale acestora în Iran vineri, 3 ianuarie, în ziua următoare, sâmbătă, 4 ianuarie, pregătirile Teheranului a de ataca ținte americane s-au extins în Siria și Liban.

Sursele Debka au enumerat patru etape plănuite de Gărzile Revoluționare iraniene ca represalii pentru lichidarea liderului lor, generalul Soleimani:

1. După părăsirea Irakului de către comandanții milițiilor șiite, acestea își închid posturile de comandă și bazele din orașele principale, iar combatanții împreună cu armele lor se amestecă în rândurile populației civile.

2. Șefii milițiilor care nu au fost expediați în Iran cu primul val de evacuări sunt redesfășurați în Siria, în zonele aflate sub controlul regimului Assad.

3. Centrele lor de comandă și bazele din Siria sunt dispersate și puse în legătură cu șefii din aceste zone.

4. Miliția libaneză Hezbollah a început și ea să-și închidă bazele și unitățile de atac din Valea Bekaa, aflate sub comanda lui Talal Hamiyah. Acest ansamblu ofensiv poartă denumirea de „Organizația Externă de Securitate” a Hezbollah, mai scrie Debka. Cu trei ani în urmă, Statele Unite au oferit o recompensă de 7 milioane de dolari pentru orice informație care poate duce la capturarea lui Hamiyah.

Sursele Debka afirmă că evacuarea principalelor centre de culegere a informațiilor și de acțiuni teroriste din Valea Bekaa, aflată în estul Libanului, reprezintă un bun indicator privind planurile de atac ale Teheranului împotriva forțelor americane care ocupă poziții în interiorul și în afara Irakului, inclusiv regiunea Golfului și dincolo de aceasta.

Brațul extern al Hezbollah dirijează rețele de terorism și sabotaj în toate emiratele din Golf, precum și în Africa de Nord, de Est și de Vest, mai scrie Debka.

Primul semn că represaliile Iranului sunt gata să înceapă s-a manifestat duminică seara, când s-au înregistrat bombardamente și tiruri de rachete asupra forțelor americane în Zona Verde a Bagdadului și în regiunea petrolieră din estul Siriei.

Două rachete au lovit foarte aproape de ambasada americană din Bagdad.

Te-ar putea interesa și: