Iranul jură răzbunare după sabotajul asupra centralei nucleare de la Natanz
- Iuliu Vlădescu
- 10 septembrie 2020, 12:45
Centrala nucleară (pentru îmbogățirea uraniului) de la Natanz a fost afectată, la începutul lunii iulie, de un incendiu ciudat.
Considerat de Teheran, încă din start, un act de sabotaj. Confirmarea a venit acum. Un purtător de cuvânt al Organizației pentru Energie Atomică din Iran a anunțat că Teheranul i- a identificat pe autorii acestui act de sabotaj, informează ZeroHedge.
Behrouz Kamalvandi a declarat că, în timp ce detaliile actului de sabotaj sunt încă anchetate, forțele de securitate „i-au depistat pe cei care au săvârșit sabotajul, precum și motivele din spatele acestei acțiuni”. Potrivit părții iraniene, sabotorii au vrut să întrerupă procesul de îmbogățire a uraniului la centrala Natanz, dar au eșuat. Oficialul de la Teheran a comparat condițiile cu care se confruntă țara cu un câmp de luptă, în care forțele de securitate„se confruntă cu un număr mare de atacuri cibernetice asupra instalațiilor nucleare”.
Programul de construire a unor centrifuge de înaltă performanță la Natanz a mai fost oprit în 2010, ca urmare a unui puternic atac cibernetic (Virusul Stuxnet), despre care experții au susținut ulterior că fusese instrumentat de Israel, cel mai probabil în cooperare cu SUA.
Acțiuni despre care Teheranul a spus că nu vor rămâne nerăzbunate. În paralel, notează sursa citată, ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, a anunțat că țara sa lucrează pentru a-și extinde și mai mult capacitățile în materie de rachete. Astfel, a afirmat el, armata lucrează la rachete de croazieră sol-aer, care ar putea atinge ținte de până la 1.400 km.
Afirmațiile ministrului iranian au provocat îngrijorări în Israel, Statele Unite și Arabia Saudită, principali inamici ai Iranului. Pe care îl acuză că și-a intensificat acțiunile de amenințare la adresa blocului saudit-israelian-american din Yemen, Irak, Siria, Liban și Fâșia Gaza.
Dar, explică ZH, Iranul nu ar fi interesat de o confruntare militară deschisă cu alianța SUA-Israel. Prin urmare, este logic ca răspunsul iranian la atacul de la Natanz să fie asimetric. Iar atacurile aeriene asupra convoaielor americane și asupra instalațiilor SUA din Irak ar putea face parte din această campanie.
În același timp, Israelul a consolidat activ măsurile de securitate pe liniile de contact cu Liban și Siria și își continuă campania de bombardamente de intensitate redusă împotriva unor ținte care au legătură cu Iranul în Siria.
Un lucru este însă cert: regimul de la Teheran nu poate lăsa fără răspuns atacurile asupra infrastructurii sale nucleare. Și chiar dacă răspunsul asimetric al Iranului nu va fi unul pe măsură, Israelul și aliații săi vor da vina pe Teheran, așa cum au făcut-o de fiecare dată. Chiar dacă nu vor avea dovezi. Iar asta nu va face decât să ducă la o escaladare a tensiunilor în regiune, conchide ZH.