Iranul începe un război pe mai multe fronturi împotriva Israelului. Analiză

Aliații Republicii Islamice Iran par să fi început un conflict pe mai multe fronturi cu Israelul în ultima săptămână, scrie Jerusalem Post.  O săptămână de atacuri asupra Israelului, inclusiv rachete lansate din Liban, Gaza și Siria, reprezintă manifestarea unei strategii iraniene de a confrunta Israelul cu amenințări multiple pe diferite fronturi. Deși este posibil ca în spatele atacurilor din aceste locuri să se afle grupuri diferite, este probabil ca toate aceste grupuri să aibă legătură cu Iranul. Printre grupurile implicate se numără Hamas, Hezbollah, Jihadul Islamic și altele care pot purta nume diferite sau noi, dar care sunt aliați ai Teheranului.

Iranul a căutat de mult timp să aducă conflictul său cu Israelul la granițele statului evreu. Sprijinul său pentru Hezbollah și Hamas a fost esențial pentru această strategie de-a lungul deceniilor. De exemplu, Teheranul furnizează Hamas sprijin financiar și, de asemenea, l-a ajutat să dezvolte rachete cu rază de acțiune mai mare și un arsenal mai bine dotat. Dacă odinioară rachetele Hamas puteau parcurge doar câțiva kilometri, acum pot ajunge în cea mai mare parte a Israelului.

Republica Islamică Iran a sprijinit, de asemenea, Jihadul Islamic, care este chiar mai mult decât un proxy iranian. Grupul nu numai că are un arsenal despre care se crede că include mii de rachete, dar are și oameni înarmați în Cisiordania, iar conducerea sa locuiește adesea la Damasc, scrie Jerusalem Post.

Hezbollah: aliatul cheie al Iranului în războiul pe mai multe fronturi

Hezbollah este cel mai mare dintre aliații-cheie ai Iranului în regiune. O organizație cu origini încă din anii 1980, aceasta a fost susținută de noul regim revoluționar islamic de la Teheran de după Șah, pe atunci noul regim revoluționar islamic de la Teheran, și a reușit să își construiască o prezență în sudul Libanului.

De atunci, puterea grupului terorist libanez a crescut, de asemenea, exponențial. Nu numai că dispune de un arsenal de peste 100.000 de rachete, dar a dezvoltat și sisteme mai sofisticate, cum ar fi munițiile ghidate cu precizie. Împreună cu Hamas, acesta dispune, de asemenea, de drone pe care le-a folosit pentru a ataca Israelul și pentru a amenința explorarea energetică în largul coastei.

În timp ce Hamas a fost în mare parte izolată în Gaza de la retragerea Israelului din enclava de coastă și de la victoria grupului în alegerile palestiniene, acum pare să fie din ce în ce mai capabilă să opereze din Liban - cu aprobarea Hezbollah. Faptul că liderul Hamas, Ismael Haniyeh, a zburat în Liban la 5 aprilie, cu o zi înainte ca 34 de rachete să fie lansate asupra Israelului din această țară, arată legătura între grupări. Hamas nu poate lansa rachete sau opera din sudul Libanului fără o coordonare cu Hezbollah.

Hezbollah și-a intensificat operațiunile în străinătate în ultimii ani

Rachetele care au fost lansate asupra Israelului la 6 aprilie au fost trase în plină zi în apropiere de Tyr. Aceasta este o zonă în care Hezbollah este prezent. Anul trecut, Hezbollah a ucis un pacificator irlandez al ONU în Al-Aqbieh din Liban, la nord de Tyr. În mai 2021, rachete au fost lansate, de asemenea, spre Israel din apropierea satului Seddiqine, tot în districtul Tyre.

Operațiunile Hezbollah inclue rețele care se întind până în Africa de Vest și America de Sud. Cea mai importantă evoluție este reprezentată de operațiunile sale din Siria, care au început în 2012 în sprijinul regimului sirian. Hezbollah și-a mutat forțele în zonele din apropierea Golanului, iar în 2019, Hezbollah a adus drone în această zonă pentru a amenința statul evreu. Amenințarea a fost neutralizată.

Alte elemente ale amenințărilor Iranului la adresa Israelului includ milițiile din Siria și Irak. Printre acestea se numără Unitățile de mobilizare populară cu sediul în Irak și facțiunile lor, cum ar fi Kataib Hezbollah și Asaib Ahl al-Haq. Iranul a intrat cu o dronă în spațiul aerian israelian din Irak în mai 2021. De asemenea, a lansat o dronă spre Israel săptămâna trecută din Siria.

Ideea Iranului pentru un război pe mai multe fronturi

Iranul s-a lăudat în ultimele luni cu modul în care Israelul se prăbușește pe plan intern și a semnalat că dorește să își sporească amenințările. Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice ale Iranului a declarat duminică că în acest an puterea sa va crește în comparație cu cea a Israelului. De asemenea, Ierusalimul a efectuat exerciții în mai 2022 pentru a se pregăti pentru amenințarea unui război pe mai multe fronturi. La acea vreme, estimările spuneau că adversarii Israelului ar putea lansa 1.500 de rachete pe zi asupra statului evreu.

Războiul pe mai multe fronturi este posibil datorită creșterii influenței Iranului în Siria. În trecut, acesta putea amenința Israelul folosind Hezbollah în Liban sau Jihadul Islamic în Cisiordania și Gaza, precum și Hamas în Gaza. În trecut, Israelul a lansat operațiuni pentru a neutraliza amenințările Jihadului și Hamas.

În general, Israelul a încercat să izoleze aceste amenințări sau cel puțin să gestioneze aceste conflicte. Strategiile s-au concentrat mai mult pe amenințarea iraniană și pe limitarea înrădăcinării iraniene în Siria. Această operațiune a fost numită campania "Războiul dintre războaie" și a durat mai mulți ani, implicând numeroase lovituri aeriene asupra unor tabere din Siria. Aceasta a implicat, de asemenea, operațiuni mai mari, cum ar fi Operațiunea House of Cards în Siria în 2018. Jihadul Islamic a fost, de asemenea, vizat acolo în noiembrie 2019.

Atacuri în valuri asupra Israel

Cu toate acestea, amenințarea iraniană nu a dispărut, iar aliații săi par să fi început un conflict pe mai multe fronturi cu Israelul în ultima săptămână. Acesta a implicat operațiunea iraniană cu drone din 1 aprilie, tirurile de rachete din Gaza din 5-7 aprilie și 34 de rachete trase asupra Israelului din Liban în ziua de Paște, 6 aprilie. În plus, au fost lansate rachete din Siria pe 8 și 9 aprilie. De asemenea, au avut loc atacuri cu focuri de armă în Cisiordania și o dronă lansată din Gaza pe 3 aprilie.

Dacă privim imaginea de ansamblu, caracatița iraniană de parteneri și grupuri caută să amenințe Israelul din mai multe zone. Acest lucru este, de asemenea, fără precedent în ceea ce privește tirurile de rachete din Liban și Siria într-o perioadă atât de mică de timp. În general, pacea a prevalat de-a lungul frontierei libaneze din 2006. Acum, Iranul arată că poate ataca orice graniță folosind diverse grupuri, oricând dorește.