Serviciul secret olandez a anulat o operaţiune de spionaj de pe teritoriul iranian, de teama unei intervenţii militare a Statelor Unite.
Serviciul secret olandez, AIVD, şi-a retras un agent infiltrat în Iran, după ce a intrat în posesia unor informaţii privind un iminent atac militar al Statelor Unite asupra Iranului.
Dezvăluirea a fost făcută de cotidianul olandez „De Telegraaf“, care citează surse „bine plasate“. Publicaţia scrie că operaţiunea de strângere de informaţii şi de sabotare a programului nuclear iranian era „un succes“, o parte dintre indiciile obţinute de AIVD fiind folosite de CIA pentru identificarea ţintelor care ar urma să fie atacate de dronele armatei americane (aparate de zbor militare fără echipaj uman) în următoarele săptămâni. Potrivit „De Telegraaf“, în ultimii ani, cele două servicii de informaţii au colaborat în privinţa dosarului nuclear iranian, informaţiile obţinute de agenţii AIVD fiind transmise agenţiei secrete americane.
Cotidianul israelian „Jerusalem Post“, care a preluat ştirea apărută în ziarul olandez, scrie că, spre deosebire de invadarea Irakului din 2003 de către armata americană, ideea unui atac asupra Iranului este respinsă în mod categoric de întreaga lume arabă. „Un atac asupra Iranului nu va fi sprijinit de nicio ţară arabă, iar orice stat arab care ar face asta ar fi considerat un trădător“, a declarat, pentru „Jerusalem Post“, Mohammed Said Idris, directorul departamentului pentru studii politice şi strategice privind zona Golfului.
La sfârşitul săptămânii trecute, adjunctul şefului statului major iranian, generalul Masoud Jazayeri, a avertizat că un atac al Statelor Unite sau al Israelului asupra Iranului va duce la izbucnirea unui nou război mondial. Iranul a ameninţat în repetate rânduri că, dacă va fi atacat, va bloca Strâmtoarea Ormuz, o importantă rută de transport al petrolului din Golf.
Şi Israelul ar pregăti o operaţiune militară
Statele Unite nu au eliminat posibilitatea unei soluţii militare în caz că Iranul nu opreşte eforturile de obţinere a unui arsenal nuclear, însă au declarat că preferă calea dialogului.
Pe de altă parte, potrivit raportului citat de „De Telegraaf“, Israelul a început să se pregătească separat pentru o acţiune militară unilaterală asupra Iranului, indiferent de calea aleasă de Statele Unite şi de celelalte ţări occidentale implicate în procesul de negociere cu Teheranul. Vinerea trecută, ziarul israelian „Maariv“ anunţa că Israelul este hotărât să împiedice Iranul prin „orice măsură posibilă“ să obţină tehnologie nucleară.