Iranul fierbe după ce Ahmadinejad a fost reales

Iranul fierbe după ce Ahmadinejad a fost reales

Victoria preşedintelui în exerciţiu este contestată de mii de susţinători ai contracandidatului moderat, care au împânzit străzile din Teheran.

Situaţia politică s-a tensionat în Iran ca urmare a protestelor de stradă din ultimele două zile, declanşate după ce Ministerul de Interne a anunţat victoria lui Mahmoud Ahmadinejad în faţa principalului său contracandidat, conservatorul moderat Mir-Hossein Mousavi, la alegerile prezidenţiale de vineri.

Cel puţin 170 de persoane, dintre care 60 de „organizatori”, au fost arestate după revoltele de sâmbătă din capitala ţării, a anunţat ieri adjunctul comandantului poliţiei iraniene, Ahmed Reza Radan, citat de AFP.

„Zece persoane, considerate «creierul revoltelor», au fost reţinute. Altele vor fi arestate în curând”, a declarat acesta. Tabăra reformatoare, grupată în jurul lui Mousavi, a confirmat că cel puţin nouă dintre liderii săi au fost reţinuţi de forţele de ordine în cursul zilei de sâmbătă. Printre cei arestaţi se numără şi un frate al fostului preşedinte reformator Mohammad Khatami şi mai mulţi jurnalişti. Violenţe fără precedent  Potrivit rezultatelor oficiale, preşedintele în exerciţiu a obţinut 62,6 la sută din voturile exprimate vineri, în timp ce Mir-Hossein Mousavi a fost votat doar de 33,7 la sută dintre alegători, în pofida mobilizării masive a electoratului, ceea ce îi determinase pe analişti să aprecieze că rata mare de participare ar putea fi în avantajul candidatului reformist.

Mousavi, care revendicase victoria vineri seară, după închiderea urnelor, a denunţat sâmbătă manipularea scrutinului şi fraudele electorale, cerând anularea rezultatelor. Mii de susţinători ai săi s-au strâns imediat în centrul Teheranului, scandând sloganuri ostile guvernului.   Ieri-dimineaţă, străzile capitalei iraniene au fost din nou luate cu asalt, după ce Mousavi le-a cerut manifestanţilor să nu renunţe la „opo ziţie”. Poliţia a intervenit, încă o dată, pentru dispersarea protestatarilor, trăgând focuri de armă în aer. Violenţe de o asemenea intensitate nu au mai avut loc în capitala republicii islamice de la manifestaţiile studenţeşti, din iu lie 1999.

Într-un discurs ţinut ieri după-amiază, în replică la acţiunile opoziţiei, Ahmadinejad le-a transmis demonstranţilor că trebuie să accepte rezultatul alegerilor care, în opinia sa, s-au desfăşurat corect.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a comparat victoria detaşată a preşedintelui în exerciţiu cu o „mare sărbătoare”.

PREOCUPARE   Reacţie prudentă a Occidentului   Comunitatea internaţională a avut, în general, o poziţie moderată privind situaţia internă din Iran.  

  • Vicepreşedintele american, Joe Biden, a afirmat că „există îndoieli serioase” privind victoria preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, judecând după reacţia populară.
  • Preşedinţia cehă a Uniunii Europene s-a declarat, sâmbătă, preocupată de „presupusele nereguli” din timpul scrutinului prezidenţial din Iran şi de violenţele care au urmat.
  • Germania a denunţat ferm, în schimb, reprimarea manifestaţiilor de la Teheran, calificând acţiunile poliţiei drept „inacceptabile”.
  • La rândul său, Israelul a subliniat că victoria lui Ahmadinejad demonstrează gravitatea „ameninţării iraniene”. Premierul Benjamin Netanyahu urma să abordeze pe larg această temă, aseară, într-un discurs.

Ne puteți urmări și pe Google News