După ce la debutul anului avertizase că va îmbogăți uraniul cu 20%, Iranul anunță ambiții mult mai mari, care alarmează întreaga lume.
Iranul 'va începe să îmbogăţească uraniu la nivelul de 60%', a anunţat marţi agenţia oficială de presă IRNA, la numai două zile după un 'sabotaj' survenit la uzina de la Natanz. Pentru acest incident Teheranul a acuzat Israelul, transmite AFP, citată de Agerpres.
Depășirea limitei de 60% denotă obiective militare ale Iranului
Ministrul adjunct de externe, Abbas Araghchi, a informat despre această decizie 'într-o scrisoare către Rafael Grossi', directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru energie Atomică (AIEA). Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniu la 20% în izotop 235, mult peste limita de 3,67% fixată prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2015, la Viena. O îmbogăţire la 60% ar plasa Iranul în poziţia de a trece rapid la niveluri de 90% şi peste, necesare pentru utilizare în scopuri militare.
IRNA nu precizează la ce dată vor începe aceste activităţi, care ar marca un nou pas în încălcarea angajamentelor asumate de Republica islamică faţă de comunitatea internaţională în 2015, când anunțase că îşi va restrânge programul nuclear. Press TV, canalul în limba engleză al televiziunii de stat, a transmis însă că măsura va fi pusă în aplicare începând de miercuri. 'Am văzut informaţiile din presă' pe acest subiect, dar 'nu avem niciun comentariu în acest stadiu', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Agenţiei Internaţionale pentru energie Atomică (AIEA) la Viena.
Republica islamică a dezminţit întotdeauna intenţia de a se dota cu arma nucleară, prin invocarea unei interdicţii de ordin moral şi religios.
Potrivit IRNA, în scrisoarea adresată lui Rafael Grossi, ministrul adjunct iranian de externe mai afirmă că '1.000 de centrifuge suplimentare cu o capacitate superioară cu 50% vor fi adăugate instalaţiilor prezente la Natanz. Echipamentele sunt în plus faţă de cele avariate' de explozia survenită duminică la acest complex nuclear din centrul Iranului și înlocuite.
SUA și Rusia arbitrează conflictul
Aceste anunţuri survin la câteva ore după o întrevedere la Teheran între şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, şi omologul său rus, Serghei Lavrov.
Anterior, televiziunea de stat a transmis că ministrul Abbas Araghchi a părăsit Teheranul pentru a participa miercuri la Viena, la o reuniune ce va face bilanţul discuţiilor în curs. Acestea îşi propun să reintegreze Statele Unite în acordul nuclear din 2015 şi să readucă Teheranul la aplicarea strictă a textului agreat, în schimbulridicării sancţiunilor impuse de Washington din 2018 împotriva Republicii Islamice.
La începutul anului, Iranul a comunicat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) că dorește să producă uraniu îmbogăţit la 20%, adică mult peste pragul stabilit prin Acordul de la Viena din 2015.