Evenimentul Zilei > International > Tensiunile Iran-SUA se amplifică. Iranul recunoaşte: Am doborât o dronă americană
Tensiunile Iran-SUA se amplifică. Iranul recunoaşte: Am doborât o dronă americană

Tensiunile Iran-SUA se amplifică. Iranul recunoaşte: Am doborât o dronă americană

Anunţul vine din regiunea iraniană Pasdaran. Drona ar fi intrat în spaţiul aerian al oraşului Kuhmobarak, de-a lungul coastelor Golfului persic, la câteva zeci de kilometri de punctul strategic, Strâmtoarea Hormuz.

Pasdaranii au anunţat doborârea unei drone de supraveghere americane, care ar fi intrat în spaţiul aerian al Iranului în apropiere de oraşul Kuhmobarak. Media locale au precizat că este vorba de un model RQ-4 Global Hawk. 

Forţele armate americane n-au confirmat până acum evenimentul, dar au specificat că niciun aparat de zbor al lor n-a intrat în spaţiul aerian al Iranului. În urmă cu câteva zile, Pentagonul a acuzat Gardienii Revoluţiei că au lansat o rachetă împotriva unei drone care survola zona unde avusese loc atacul asupra petrolierelor, în golful Oman.

Dacă va fi confirmată, ar fi a doua doborâre a unui aparat de zbor fără pilot al forţelor americane din zonă, după cel lovit de Huţi în Yemen,în urmă cu câteva zile. Atunci a fost vorba de o dronă Reaper, capabilă să dirijeze raiduri cu rachete ghidate. 

Atacul este destinat să ridice din nou tensiunea, după ce cuvintele lui Donald Trump au detensionat puţin încleştarea după atentatele asupra petrolierelor, definite de către liderul american ''incidente minore''. Dar e clar că aripa dură a celor din Pasdaran are intenţia de a menţine la cote ridicate incidentul, cu obiectivul de a obţine o relaxare a sancţiunilor pe exportul de petrol iranian, titrează La Stampa.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.