Atacurile houthi asupra transportului maritim comercial și asupra navelor marinei americane din Marea Roșie amenință economia globală și pun în pericol ruta comercială a Canalului Suez.
Iranul s-a alăturat acum luptei. O dronă lansată de Iran a lovit o navă comercială afiliată Israelului în Oceanul Indian.
Este pentru prima dată de pe 7 octombrie când Washingtonul a acuzat direct Iranul, chiar și în condițiile în care peste 100 de atacuri asupra personalului american din Irak și Siria au fost comise de miliții șiite dependente de Iran.
Iran, în conflict direct cu Occidentul
Teheranul a negat atacul din Oceanul Indian, repetând mantra sa conform căreia Hamas operează independent în războiul împotriva Israelului. Cu toate acestea, India a desfășurat distrugătoare de rachete ghidate în regiune și caută mai multe dovezi privind vectorul atacului.
Adevărul este că Iran a comis în mod direct un act de război împotriva a ceea ce credea că este o țintă israeliană. Deși nu se poate compara cu barbaria Hamas, cu atacurile Hezbollah și Houthi sau cu sprijinul masiv al Iranului în materie de arme și informații, Teheranul a trecut acum linia ostilităților armate.
Obiectivele pe termen scurt, necunoscute
Ipoteza de operare a Occidentului ar trebui să fie aceea de a se aștepta la mai mult din același lucru, deoarece Iran a amenințat recent cu închiderea transportului maritim comercial pe Mediterana.
Beligeranța iraniană este cea care conduce la o potențială escaladare, nu autoapărarea occidentală.
Obiectivele pe termen scurt ale Iranului rămân necunoscute, deoarece este posibil să fi fost doar un joc de noroc punctual presând Israelul pe mai multe fronturi, dirijând operațiunile prin intermediul teroriștilor și actorilor statali pe care i-a înarmat, antrenat și finanțat.
Atât atacurile houthi, cât și cele ale milițiilor șiite au fost întâmpinate doar cu răspunsuri slabe și ineficiente din partea Occidentului. Nici Hamas, nici Houthis, nici milițiile irakiene nu au determinat încă SUA sau Israelul să riposteze direct împotriva Iranului.
Organizațiile teroriste, sub presiune fără susținere din Iran
Teheranul nu se simte suficient de presat să își rețină surogatele dispensabile, dovedind că Occidentul nu a stabilit condițiile pentru descurajare, ceea ce ar putea răci conflictul.
Numai dacă Israelul, America, Marea Britanie și alții vor arăta că posedă hotărârea și capacitatea de a impune costuri semnificative pentru Iran ca pedeapsă pentru agresiunea sa, îi vor convinge pe ayatollahii că dacă vor merge mai departe le vor aduce o durere intolerabilă.
Dacă linia de credit a Iranului către organizații precum Hamas, Hezbollah, Houthis și alți barbari dispare, capacitatea lor de a supraviețui, cu excepția taberelor afgane îndepărtate, va scădea în mod palpabil, potrivit news.yahoo.com.