Evenimentul Zilei > International > Iran: ”Israelul este o tumoare canceroasă” creată de către vest
Iran: ”Israelul este o tumoare canceroasă” creată de către vest

Iran: ”Israelul este o tumoare canceroasă” creată de către vest

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a numit sâmbăta aceasta Israelul o "tumoră canceroasă" creată de țările occidentale pentru a-și promova interesele în Orientul Mijlociu.

Liderii iranieni condamnă frecvent Israelul și prezic distrugerea acestuia, dar Rouhani, un personaj politic relativ moderat, rareori folosește o astfel de retorică.

Adresând sâmbăta aceasta un discurs în fața unui congres anual privind unitatea islamică, Rouhani a spus că "unul dintre rezultatele teribile ale celui de-al doilea război mondial a fost formarea unei tumori canceroase în regiune".

El a continuat să se refere la Israel ca la un "stat fals", înființat de țările occidentale.

Iranul susține grupuri militare precum Hezbollah și Hamas, care au promis să distrugă Israelul.

Iranul nu a amenințat niciodată că va ataca Israelul, dar a promis că se va  răzbuna dacă este atacat, în timp ce Israel consideră Iranul o amenințare existențială.

Rouhani a declarat că Statele Unite cultivă legături strânse cu "națiunile musulmane din regiune" pentru a proteja Israelul, o referire aparentă la rivala regională a Iranului, Arabia Saudită,  și aliații arabi sunniți  ai regatului saudit. El a declarat de asemenea că  orice cedare în fața americanilor pe acest subiect este egală "trădării".

El a adăugat însă că Iranul este pregătit să apere Arabia Saudită de "terorism și superputeri". "Noi vă considerăm un frate", a declarat de asemenea Rouhani.

"Noi îi considerăm pe oamenii din Mecca și Medina frații noștri", a adăugat el, referindu-se la cele două orașe sfinte ale islamului din  Arabia Saudită.

Arabia Saudită a sistat legăturile diplomatice cu Iranul în urmă cu aproape trei ani, după ce protestatari iranieni au luat cu asalt  oficiile diplomatice saudite din Iran ca răspuns la executarea de către un Arabia Saudită  unui cleric șiit important.

Cele două țări sprijină părți opuse în războaiele din Siria și Yemen.