Tensiunile din zona Orientului Mijlociu continuă, iar știrile care vin din acea zonă au rolul de a îngrijora întreaga planetă. După ce săptămâna trecută înalți oficiali ai SUA și Marii Britanii acuzau Iranul că ar sta în spatele atacului celor două petroliere din Golful Oman, replica persanilor a venit în cel mai dur mod posibil: „Dacă vom continua așa, războiul este inevitabil!”.

Declarația îi aparține lui Diako Hosseini, unul din liderii Centrului de Studii Strategice din Teheran, și unul din principalii sfătuitori pe teme de politică externă ai președintelui Hassan Rouhani. Acesta a explicat clar că, în cazul în care sancțiunile economice impuse Iranului de către președintele Donald Trump nu vor fi ridicate, riscul unei riposte este iminent. „Dacă poporul american își dorește cu adevărat să nu intre într-un război cu Iran ar trebui să abandoneze actualul curs politic în privința sancțiunilor aplicate Iranului. Altfel, escaladarea tensiunilor ne va aduce, mai devreme sau mai târziu, în fața unui război iminent”, a spus Hosseini.

Amenințarea fățișă a consilierului vine la câteva zile după ce chiar superiorul său, președintele Rouhani, a lansat o serie de amenințări. „Atât timp cât războiul economic împotriva Iranului continuă, nu putem garanta că armele cu ajutorul cărora vom răspunde vor fi strict economice. Nu e treaba noastră că alte țări sunt îngrijorate din cauza asta. Dacă e așa, ar trebui să pună presiune pe americani să înceteze”, a spus liderul iranian. Acesta a continuat amenințările într-o discuție cu ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite: „Vă vom șterge de pe fața pământului. Isteț din partea voastră ar fi să fiți atenți la ce vă doriți”.

În acest context, tensiunile dintre SUA și Iran par a fi acum la un maxim istoric al ultimilor ani, iar răspunsul americanilor este de așteptat să alimenteze această situație delicată.