ÎPS Teodosie s-a ținut de cuvânt și a dat în judecată autoritățile, care au interzis participarea la manifestările procesiunile religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântului Andrei, în condițiile în care Constanța intră în carantină.
Arhiepiscopia Tomisului a intentat proces împotriva Hotărârii 72/10.11.20 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), cerând anularea parţială a acesteia. Este vorba despre relglementarea care interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi, în contextul pandemie de COVID-19.
Informația a apărut pe portalul Tribunalului Constanţa, unde acțiunea Arhiepiscopiei Tomisului, de anulare parţială a HCJSU Constanţa nr. 72/10.11.20, a fost înregistrată cu data de 18 noiembrie. În cerere se solicită anularea articolelor ce fac referire la participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase.
Potrivit avocatei Diana Ivanovici Şoşoacă, acţiunea a fost înregistrată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa. Apărătorul Arhiepiscopiei a precizat că urmează să depună o adresă prin care să ceară judecata în regim de urgență a acestei spețe, având în vedere faptul că la sfârşitul acestei luni, conform Calendarului Creştin Ortodox, este Praznicul „Sf. Apostol Andrei”. Conform tradiţiei, în această zi urmează să fie organizat pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sf. Ap. Andrei, din comuna Ioan Corvin, judeţul Constanţa.
„Noi cerem instanţei să constate necostituţionalitatea parţială a unor articole şi puncte din articolele Hotărârea nr. 72/10.11.20 CJSU Constanţa, în conformitate cu drepturile ce decurg din Articolul 29 din Constituţia României, ce prevede că dreptul religios şi la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent dacă este şi război”, a declarat avocata Arhiepiscopiei.
Declarațiile ÎPS Teodosie
Pe data de 14 noiembrie, Arhiepiscopul ÎPS Teodosie a anunțat că, dacă se va dovedi că va fi împiedicată organizarea pelerinajului anual de la Peştera Sf. Apostol Andrei, din data de 30 noiembrie, în temeiul unor măsuri de limitare a efectelor pandemiei cu noul coronavirus, atunci va căuta soluţii în instanţă pentru a ţine datinile bisericeşti.
„Cum să nu ajung eu la peşteră în ziua Sfântului Andrei şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Este imposibil! Eu cred că pot să ajungă toţi românii căci este cu adevărat apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, Sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea, sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară...”, declara ÎPS Teodosie, în urmă cu câtva timp.
Arhiepiscopul Tomisului a avertizat că va apela la avocați pentru că nu poate fi de acord cu niște restricții care i se par ilogice și care restrâng drepturile credincioșilor.
„Eu nu mă mulţumesc cu nişte restricţii care nu au logică şi care ne restrâng drepturile noastre de închinători şi voi începe demersurile, caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră strămoşească spirituală. Vom ţine toate regulile sanitare, căci este un loc atât de larg acolo, şi ne vom face tradiţiile religioase”, a subliniat arhiereul.
Constanța intră în carantină
Procesul intentat de Arhiepiscopia Tomisului pentru anularea restricțiilor care stabilesc în ce condiții vor putea fi organizate pelerinajele și procesiunile religioase se va desfășura în contextul în care municipiul Constanța se pregătește de carantină. Decizia va intra în vigoare începând de vineri seara, de la ora 20.00 și prevede o serie de interdicții de circulație în zonele carantinate.
Prin hotărârea adoptată de CJSU a fost interzisă intrarea sau ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi pe alte căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene și comunale. În zona carantinată este interzisă circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor, cu excepţia în care există un motiv bine justificat.