IPS Calinic: Nu am primit niciodată bani pentru folosul personal

Arhiepiscopul Sucevei a fost operat de urgență. Ce spun medicii. Sursa foto: Arhiva EVZ

După ce a fost acuzat că a primit mai multe favoruri și bani din partea politicienilor și oamenilor influenți, Înalt Prea Sfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, demontează zvonurile și clarifică relația lui cu aceste persoane.

IPS Calinic a evidențiat faptul că relațiile sale cu acești oameni sunt strict în interesul Bisericii și nu pentru obținerea de avantaje în folosul lui,  punctând că în cei 33 de ani, niciodată nu a făcut o asemenea faptă.

IPS Calinic se apără în fața acuzațiilor de favoritism

Nu am primit niciodată în cei 33 de ani de arhierie bani pentru folosul personal de la nimeni din cei enumerați mai sus. Dacă îmi aduceți o singură persoană care să afirme acest lucru, mă voi retrage din scaun pentru pocăință. Dar vă asigur că nu veți găsi un asemenea om! Că unii au alocat fonduri și pentru cel care le gestionează cu onestitate și seriozitate, este altceva”, a subliniat ierarhul.

IPS Calinic a menționat că respectă în întregime prevederile Statutului Bisericii Ortodoxe Române și nu a solicitat preoților nimic în afara acestora. În ceea ce privește pedepsele pentru abaterile comise, deciziile au fost luate în cadrul Permanenței Consiliului Eparhial, nu exclusiv de către chiriarh.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mai adăugat că preoții nu comercializează bunurile episcopului, cum ar fi vinul, lumânările, prescurile sau alte produse, în scopul de a-și completa propriul salariu. Salariile preoților sunt asigurate exclusiv de la bugetul de stat și preoții desfășoară întreaga lor activitate în folosul Bisericii, conform principiilor și învățăturilor acesteia.

IPS Calinic nu se teme de blestemele preoților

IPS Calinic a afirmat că nu simte nicio temere în fața blestemelor preoților. El este încrezător în integritatea și corectitudinea sa și nu consideră că ar exista motive sau justificări pentru a fi supus unor astfel de blesteme.

„Cât despre blestemele preoților, chiar nu am nici cea mică temere, atât timp cât ceea ce le cer, le cer pentru Biserică și pentru Hristos. Stimată doamnă, ca să nu mai pierdem timpul, sfințiile lor nu au decât o singură cale, și anume împlinirea cu responsabilitate a slujirii la care au fost chemați și pe care și-au asumat-o.

Îmi apăr preoții, dar și ei trebuie să înțeleagă că Biserica este vie doar prin lucrarea preoțească, cu tot ceea ce presupune ea, zi de zi, pentru fiecare credincios în parte. Încolo, să auzim de bine!”, a fost răspunsul lui în fața acuzațiilor aduse de o enoriașă.

„Vă învârtiți în tot felul de cercuri cu oameni bogați, parlamentari, influenți, cărora le acordați respectul cuvenit pentru fondurile pe care vi le alocă. Totuși omenia unde vă este? Față de preoți vă exercitați puterea.

Preoții sunt cei care fac cu ajutorul creștinilor de rând toate bisericile, iar la sfârșit ierarhul are pictura în biserică si cinstea cuvenită. Le impuneți preoților lumânări, vin și cărți și ei la rândul lor le impun credincioșilor. Ei nu știu că de fapt ierarhul impune, iar preotul își ia „castanele” că are „taxe”.

Ierarhul ia cartofii din foc cu mâna preotului. Nu mai băgați motivul vocațional, că ierarhul dacă ar fi după vocație ar trebui să fie departe de cezar. Am văzut ce salarii au ierarhii și m-am crucit. Ați donat salariul unui preot sărac?

Ați lăsat la nivel opțional vocațional alegerea de unde cumpără lumânări, vin și cărți?  Așa, rubrica ierarhului e de umplutură, pentru că faptic sunteți pus rău pe preoți, pe bune nu sunteți sub nicio formă. ….. tot voievod era până s-a „ars”! Blestemele preoților l-au ajuns. Nu e doar blestem de ierarh pe lumea asta!”, au fost acuzațiile aduse.