Ipoteză șocantă despre criza din Orientul Mijlociu. Cine câștigă, de fapt

Ipoteză șocantă despre criza din Orientul Mijlociu. Cine câștigă, de fapt

Pentru senatorul independent Vergil Chițac, membru al Comisiei de Apărare, asasinarea generalului iranian, Qasem Soleimani, pare să fi dus la o situație din care atât Iranul cât și Donald Trump au de câștigat. Politicianul își argumentează, pe Facebook, punctul de vedere. menționând că nu crede în scenarii apocaliptice.

Win-Win?, își intitulează senatorul Vergil Chițac ultima postare pe Facebook. Contraamiralul, în rezervă, își arată convingerea că asasinarea lui Qasem Soleimani, al doilea iranian pe scara influenței după ayatolahul Khamenei, este, de departe, evenimentul cel mai important al acestui început de an. “Pe 3 ianuarie, o racheta Hellfire, lansată de la bordul unei drone KQ-9 Reaper, a lovit mașina în care se deplasa generalul atât de năpraznic, încât prezența lui în mașină nu a putut fi identificata decât după inelul pe care îl purta”.

“Cum în domeniul relațiilor internaționale se vede public numai 10% din ceea ce se întâmplă și doar 5-6% din ce vedem contează în dezvoltarea ulterioară a subiectelor și cum nu cred în nici un scenariu apocaliptic din cele auzite”, Vergil Chițac “îndrăznește” să prezinte o  ipoteză personală.

„Înainte de tragicul eveniment, Iranul era extrem de șubred în plan economic din cauza embargoului american, cu o inflație anuală de aproximativ 30% și cu mulți oameni în stradă, protestând împotrivă regimului teocratic. Un regim aproape de a fi destabilizat. Domnul Trump era un președinte supus unui proces de destituire în Congres, mai toate sondajele dându-l învins la alegerile prezidențiale din noiembrie”.

Concluzia politicianului este că, azi, după tragicul eveniment, pe străzile Iranului au ieșit milioane de iranieni să participe la funeraliile lui Suleimani, “generând un mare val de unitate și patriotism de care avea nevoie, ca de aer, regimul politic de la Teheran; de partea cealaltă președintele, Trump arată, încă o dată, cât de imprevizibil este și “America is great again”. Pare o situație Win-Win! Totul pare de consum intern”.