Uniunea Europeană a aplicat mai multe măsuri privind clima pe care Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, nu le respectă. El a cerut avioane private pentru majoritatea călătoriilor sale, fără să se gândească la consecințe.
Preşedinţii instituţiilor europene au zburat anul trecut la discuţiile ONU privind clima din Egipt cu avioane private, fără să respecte măsurile UE. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a călătorit cu avioane comerciale în doar 18 din cele 112 misiuni întreprinse între începutul mandatului său în 2019 şi decembrie 2022. El a fost însoțit de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, la discuțiile COP27 din Egipt.
„Nu a fost uşor”, dar „în final ne-am îndeplinit misiunea”, a declarat la finalul summitului preşedintele conferinţei, egipteanul Sameh Shukri. O declaraţie finală a fost în final adoptată, care face un apel la reducerea „rapidă”a emisiilor.
Mulți lideri mondiali consideră că aceștia caută măsuri pentru a scăpa de emisiile de gaze, dar că nu se gândesc la zborurile pe care le fac lunar. Charles Michael a avut și un mesaj privind clima: „Avem un pistol climatic la tâmplă. Trăim cu timpul împrumutat”, a spus el, înainte de a adăuga: „Suntem şi vom rămâne campionii acţiunii climatice”.
Un avion privat poate emite două tone de CO2
Potrivit ONG-ului Transport & Environment, un avion privat poate emite două tone de CO2 pe oră, care afectează planeta. Asta înseamnă că, în timpul zborului de cinci ore dus-întors la Sharm El-Sheikh, avionul lui Michel şi von der Leyen ar fi putut emite aproximativ 20 de tine CO2.
Majoritatea delegaţilor de la COP27, inclusiv Frans Timmermans, şeful UE pentru afaceri ecologice au luat zboruri comerciale, potrivit Mediafax.
Charles Michel, primit de Klaus Iohannis
Pe 27 martie, Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la ora 15:00, pe Charles Michel, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a participat la reuniunea Consiliului European desfășurată la Bruxelles. Şeful statului „a reiterat susținerea României pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina pe toate palierele, cât timp va fi necesar”.
„Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligaţiile necesare pentru a adera şi sper că se va găsi o soluţie posibilă şi o să fac tot ce pot eu pentru a obţine această decizie cât mai curând. Este un obiectiv comun al nostru în 2023. O să continuăm să lucrăm împreună.
Eu înţeleg această dezamăgire a cetăţenilor. Aş vrea să pot să spun oamenilor din România că există şi sprijin la nivel european ca România să adere la spaţiul Schengen cât mai curând posibil”, a arătat oficialul european.