Pe lângă faptul că ar fi trebuit să atragă atenţia oamenilor asupra consumului resurselor, Earth Hour ar fi trebuit să producă, pe parcursul unei singure ore, o scădere a consumului de energie electrică şi o diminuare a emisiilor de CO2.
Efectul dorit nu numai că nu s-a produs, dar consumul de energie, conform datelor furnizate de reprezentanţii Transelectrica, a crescut cu 100 de megawati faţă de acelaşi interval orar din weekend-ul trecut. Mai mult, vârful de consum al acelei zile s-a înregistrat la ora 20:50, în timpul Orei Pământului.
Dacă la capitolul “salvarea energiei" evenimentul a înregistrat un eşec destul de mare în ciuda tuturor instituţiilor publice care au oprit pentru o oră iluminatul, nici la emisia de CO2 rezultatele nu sunt mai bune dacă luăm în considerare că, în conformitate cu un articol din The Christian Science Monitor, o lumânare emite mai mult dioxid de carbon decât un bec. La majoritatea evenimentelor organizate la noi în ţară, au fost stinse luminile şi aprinse o mulţime de lumânări pentru a marca Earth Hour.
Concluzia nu poate fi decât una singură: bine că nu organizăm de mai multe ori pe an asemenea evenimente pentru că ar duce la un sfârșit mai rapid al Planetei nostre.