Iordania găzduieşte marţi o reuniune la care participă Franţa şi reprezentanţi ai Orientului Mijlociu – printre care Iranul şi Arabia Saudită, care sunt la cuţite - pentru a se încerca dezamorsarea crizelor care se agravează în regiune.
Impas politic în Irak, mânie socială în Iordania, mişcare de contestare în Iran. Pentru a încerca dezamorsarea crizelor din regiune, Ammanul găzduieşte marţi, 20 decembrie, o reuniune cu participarea Franţei şi a reprezentanţilor Orientului Mijlociu, printre care Iranul şi Arabia Saudită.
Conferinţa "Bagdad II se ţine pe malul Mării Moarte, după o primă ediţie în capitala irakiană în august 2021, la iniţiativa preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi a Irakului.
"Obiectul unei asemenea reuniuni este de a aşeza în jurul mesei vecini, parteneri ai Irakului, pentru a se încerca progrese favorizând dialogul", potrivit preşedinţiei franceze.
"Nimeni nu se aşteaptă la minuni"
Un pariu riscant într-o regiune tot timpul instabilă. Iranul înăbuşă în sânge manifestaţii populare, Irakul a încheiat un compomis fragil după un an de criză politică, Siria rămâne un teritoriu de confruntări între puteri şi Libanul este fără preşedinte, pentru a nu pomeni decât câteva dintre crizele regionale.
Potrivit Palatului Elysée, întâlnirea urmăreşte să "aducă un sprijin stabilităţii, securităţii, prosperităţii Irkului a să trateze întreaga regiune de vreme ce Irakul este o ţară pivot a acesteia".
"Acest summit are ambiţii mari, dar nimeni nu se aşteaptă la minuni", afirmă Riad Kahwaji, director al Institutului de analiză militară din Orientul Apropiat și din Golf (Inegma).
El explică că Franţa joacă un rol crucial, "menţinând dialogul în numele Occidetului cu Iranul, mai ales că negocierile de la Viena privind energia nucleară sunt în prezent în dificultate".
"Să se finalizeze negocierile privind nuclearul
Josep Borrell, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, care coordonează negocierile pe problema nuclearului iranian, va fi prezent în Iordania, ca şi ministrul iranian al afacerilor externe, Hossein Amir-Abdollahian. Acesta din urmă a estimat că va fi "o bună oportunitate" pentru Iran "să finalizeze" negocierile pe problema nuclearului.
Omologul lui saudit, Fayçal ben Farhane, este aşteptat la conferinţă, la fel ca şi emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani.
În opinia lui Riad Kahwaji, analist din Dubai, va trebui să se vadă "cât de dispus e Teheranul, care joacă un rol central în crizele din regiune, ca şi Irakul şi Siria, trecând prin Liban şi Yemen, să facă compromisuri".
Iranul îşi acuză rivalul regional, Arabia Saudită, că încurajează mişcarea de contestare inedită din ţară. Relaţiile diplomatice între cele două state sunt rupte din 2016.
"Suntem dispuşi să revenim la relaţii normale şi să deschidem ambasade atunci când partea saudită va fi gata", a declarat luni ministrul iranian al afacerilor externe.
Intrarea în joc a Iranului în conflictul ucrainean prin furnizarea de drone Rusiei complică şi mai mult sitiuaţia, potrivit lui Riad Kahwaji.
Test pentru prim-ministrul irakian
Conferinţa va avea valoare de test pentru noul prim-ministru irakian, Mohamed Chia al-Soudani, desemnat după mai mult de un an de impas politic şi considerat mai apropiat de Iran decât predecesorul lui.
"Prim-ministrul Soudani co-organizează împreună cu noli aceasă conferină. Deci, există o voinţă de continuitate din partea lui care trebuie remarcată", subliniază preşedinţia franceză.
Hamzeh Hadad, cercetător invitat la Consiliul European pentru relaţii internaţionale (ECFR), estimează că "primul summit avea drept scop să arate că prim-ministrul Moustafa al-Kazimi poate aduna liderii din regiune, în special ţările din Golf, la Bagdag".
La această a doua ediţie, în Iordania, "prim-ministrul Soudani va avea şi el drept obiectiv să arate că poate menţine aceste relaţii", adaugă el.
"Totuşi, cred că de astă dată irakienii şi non-irakienii ar dori să vadă reuniunea încheindu-se cu un program mai serios", estimează cercetătorul.
Reuniunea trebuie să se ocupe de probleme comune, precum încălzirea climatică şi securitatea alimentară şi cooperarea energetică.
Emmanuel Macron, care a mers luni pe portavionul francez Charles de Gaulle în largul Egiptului pentru tradiţionala sabătorire a Crăciunului împreună cu trupele franceze, va sta de vorbă şi cu regele Iordaniei, Abdallah II, "aliat în lupta împotriva terorismului", potrivit Parisului.
Armata iordaniană a anunţat că se va desfăşura în forţă de la aeroportul din Amman până la centrul de conferinţe de la Marea Moartă, la circa 50 de kilometri vest de capitală, unde se ţine reuniunea.
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/rlambru