Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, vrea să ne bage pe gât o „taxă de solidaritate” de 2%, din 2018
- Petre Ţache
- 19 octombrie 2017, 13:38
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat aseară că, din 2018, angajatorii vor plăti 2% la bugetul statului, o taxă raportată la fondul de salarii, Mișa spune că există o directivă europeană care obligă luarea unei astfel de decizii
„Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate, în principiu aşa se discută, trebuie să vedem exact care va fi decizia finală, de 2% care va reveni angajatorului”, a declarat Ionuț Mișa, la Antena 3. Ministrul de Finanțe a mai spus că ideea nu este a Guvernului, ci că această taxă „este prevăzută la nivelul Comisiei Europene, nu e o taxă nouă pe care o instituie Guvernul”.
Mișa dă vina pe UE
„Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (…) Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. 0,25 este valoarea exactă a taxei. Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. Au fost foarte multe discuţii cu sindicatele care spuneau: domne, nu va rămâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Dacă el trebuie să plătească pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problemă angajatului în sine. Lăsaţi taxe şi la nivelul angajatorului astfel încât să vă puteţi îndrepta asupra lui, să puteţi realiza ulterior nişte măsuri de coerciţie pentru a putea răspunde faţă de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. Şi am zis ok, transferăm o parte din aceste contribuţii şi la nivelul angajatorului să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”, a explicat Mişa.
Ionuț Mișa a mai fost întrebat ce se va întâmpla și impozitul Zero% pentru alariile sub 2.000 de lei „Această măsura nu va fi implementată în această perioadă și până la sfârșitul anului”, a spus ministrul. Este încă una din măsurile anunțate în programul de guvernare care nu va mai fi pusă în aplicare, după impozitul pe dividende, care ar putea să nu mai se aplice de la 1 ianuarie.
Guvernul renunțase în iulie la această taxă
Premierul Mihai Tudose explicase atunci că deși măsura era prevăzută în programul de guvernare aprobat de Parlament în urmă cu mai puțin de o lună, ar fi avut un efect „puțin” și ar fi provocat un „deranj” mare. Pe 17 iulie, premierul Mihai Tudose afirma, după ședința coaliției de guvernare, că încă se fac simulări cu privire la introducerea uneitaxe de solidaritate, și că probabil „va fi cumva”, dar nu a fost stabilit un prag de la care se va aplica.Și liderul PSD Liviu Dragnea a spus, atunci, că dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, această taxă urmează să fie implementată, iar pragul va fi „semnificativ”. „Dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, sigur că măsura urmează să fie implementată, dacă nu produce alte lucruri negative. Dacă impactul financiar este unul negativ, n-are rost”, a spus Dragnea. Taxa de solidaritate a apărut în programul de guvernare PSD-ALDE, votat în Parlament o dată cu învestirea Guvernului Mihai Tudose. Această taxă urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.