Ionuţ Luţu: "Stancu să aibă tupeu, fiindcă turcii sunt naţie a dracu’!"
- Andrei Călin
- 22 ianuarie 2011, 19:27
"Motanul" a fost îndemnat să se schimbe ca să nu îngroaşe rândurile "ţepelor" româneşti de la Galata.
Transferul atacantului Bogdan Stancu la echipa turcă Galatasaray Istanbul reprezintă tranzacţia iernii în fotbalul românesc. "Motanul" a fost cumpărat de echipa pregătită de Gheorghe Hagi pentru o sumă ce se apropie de şase milioane de euro.
Steaua va încasa trei milioane de euro, iar restul va merge către fraţii Ioan şi Victor Becali, cei care deţineau 50% din drepturile federative asupra fotbalistului. Presa din Turcia susţine că impresarii vor mai încasa un comision de 20% dintr-o vânzare ulterioară a jucătorului.
Salariu şi prime substanţiale
Bogdan Stancu a dat o mare lovitură financiară după mutarea la Istanbul. Con tractul din primul an va fi de 1.100.000 de euro, iar apoi va creşte cu câte 50.000 de euro pe fiecare stagiune, până în momentul în care se va ajunge la scadenţă, în 2015.
De asemenea, ex-stelistul va primi pentru fiecare meci în care va fi titular 10.000 de euro, iar dacă va fi rezervă se va mulţumi doar cu 7.500 de euro. Atacantul va fi remunerat cu 5.000 de euro chiar şi pentru partidele pe care le va vedea din tribună!
Cinci ani fără români
Atacantul a devenit cel de-al 11-lea jucător român care va îmbrăca tricoul echipei "Cim Bom Bom". Iosif Rotariu a fost deschizător de drumuri, în 1990, atunci când s-a transferat de la Steaua la Galata. Lui i-au urmat, de-a lungul timpului, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Adrian Ilie, Gheorghe Popescu, Iulian Filipescu, Ionuţ Luţu, Radu Niculescu, Ovidiu Petre, Gabi Tamaş şi Florin Bratu.
Jucătorii din "Generaţia de Aur" s-au integrat excelent la Istanbul şi au rescris istoria clubului. Ceilalţi au eşuat lamentabil şi i-au făcut pe turci să refuze importul altor jucători români.
Ovidiu Petre a fost ultimul român care a jucat la Galata, după care a urmat o "blocadă" de cinci ani impusă de turci. Dacă Bogdan Stancu va dezamăgi, porţile Galatei li se vor închide probabil din nou românilor. Ionuţ Luţu, fost jucător la gruparea "Cim Bom Bom", l-a sfătuit pe fostul golgheter al Stelei să nu mai fie introvertit, ca să nu îngroaşe rândurile "ţepelor" româneşti de la Galata. "Stancu să aibă tupeu, fiindcă turcii sunt naţie a dracu’!", ne-a spus Luţu.
PĂRERE
Gică Popescu ştie care este cea mai sigură şansă a fostului stelist să se impună la Istanbul: să dea goluri cu nemiluita ca să cucerească fanii
Gheorghe Popescu a fost unul dintre românii care au făcut furori la Galatasaray. Fundaşul a decis să lase echipa FC Barcelona şi să se transfere la "roş-galbeni" în 1997. "Baciul" cunoaşte în amănunt pretenţiile turcilor de la fotbaliştii străini, dar a evitat să dea verdicte în privinţa viitorului lui Bogdan Stancu la Istanbul.
"Nu ştiu cum se va acomoda. Rămâne de văzut, el ştie mai bine. Dacă îşi face treaba, Stancu nu va avea probleme cu suporterii. Va fi iubit. Fanii turci sunt foarte pătimaşi, asta se ştie. Noi, la Istanbul, prin ceea ce am realizat acolo am reuşit să îi facem pe oameni să ne aprecieze şi să ne iubească şi astăzi", ne-a declarat ieri Gică Popescu.
"Dacă Hagi va avea susţinere, va obţine rezultate importante"
"S-a spus că eu m-am dus la Galatasaray doar pentru bani. Că echipa era un «cimitir al elefanţilor». Cu timpul am demonstrat contrariul. Acolo a fost vorba despre un proiect serios, bine susţinut financiar, care a dus la rezultate nemaiîntâlnite în fotbalul turc. Am avut mari satisfacţii la Istanbul, dar nu a fost uşor. A fost foarte mult de muncă", ne-a mai dezvăluit Popescu.
"Baciul" este de părere că fotbalul turc are toate şansele să revină în prim-plan, deoarece stă foarte bine din punct financiar. "Turcia este o ţară care are creştere economică. Oraşul Istanbul s-a dezvoltat foarte mult. Se investeşte în contiunare în fotbal. Dacă Gică Hagi va avea susţinere din partea conducătorilor echipei, la fel cum a avut la vremea lui şi antrenorul Fatih Terim, atunci el poate să obţină rezultate importante acolo", a mai spus fostul internaţional român.
Ionuţ Luţu face parte din categoria celor care n-au confirmat la Galatasaray, chiar dacă a prins marea echipă din care făceau parte Hagi şi Popescu. Fostul talentat fotbalist oltean pariază însă că Stancu va reuşi în Turcia. "E sculă de fotbalist, asta nu se discută. Repet, să fie tupeist, că ăia joacă tare. Eu după primul antrenament am ieşit cu ghetele rupte. Bogdan să nu se lase intimidat de nimic. Mai ales că valoare este de partea lui", l-a sfătuit Ionuţ Luţu pe "Motan".
La Istanbul, Stancu va juca alături de fostul său coechipier de la Steaua, portarul columbian Robinson Zapata, transferat şi el în această iarnă din postura de jucător liber, şi de argentinianul Emmanuel Culio, cumpărat de la CFR Cluj.
"Dacă îşi face treaba foarte bine, Bogdan Stancu nu va avea probleme cu suporterii şi va fi iubit. Fanii turci sunt foarte pătimaşi, asta se ştie. Dacă Gică Hagi va avea susţinere din partea conducătorilor echipei, la fel cum a avut la vremea lui şi antrenorul Fatih Terim, atunci el poate să obţină rezultate importante acolo.", GHEORGHE POPESCU, fost jucător al echipei Galatasaray Istanbul
LUMINI ŞI UMBRE
Ce au construit Gică Hagi şi Gică Popescu au stricat alţi români
Românii au transformat istoria clubului Galatasaray, dar alţi fotbalişti din ţara noastră s-au făcut de râs la gruparea "Cim Bom Bom".
Ioan şi Victor Becali, cei mai cunoscuţi şi controversaţi agenţi de jucători din România, şi-au construit două case în Pipera, una vopsită în roşu şi cealaltă în galben, preluând astfel culorile clubului Galatasaray, de la care, conform propriilor lor spuse, au câştigat cei mai mulţi bani. După scandalul iscat de transferul lui Florin Bratu, de pe urma căruia s-au încasat comisioane uriaşe, "Giovani" şi-a pierdut licenţa de impresar, iar Gică Popescu a părăsit definitiv acest sector de activitate.
Dincolo de toate acestea, primele mari succese ale fotbalului turc rămân legate de fotbaliştii români. Iosif Rotariu a fost întâiul conaţional care a fost achiziţionat de Galatasaray, în 1990. "Roti" a ridicat deasupra capului Cupa Turciei şi Supercupa Turciei.
Lucescu le-a adus Supercupa
Gheorghe Hagi şi Gică Popescu au fost pilonii lui Galatasaray în perioada de glorie (1996-2001). Pe lângă cei doi titani, în tricoul "roş-galbenilor" au mai evoluat şi alţi români care au confirmat. Adrian Ilie s-a transferat de la Steaua în vara anului 1996. "Cobra" a câştigat două campionate şi Supercupa Turciei, performanţe care l-au propulsat la Valencia, acolo unde atacantul a atins apogeul carierei.
Iulian Filipescu a petrecut două sezoane pe "Ali Sami Yen", unde a cucerit două titluri şi o Cupă a Turciei, apoi a plecat şi el în Primera Division, la Betis Sevilla. Un alt român de succes a fost antrenorul Mircea Lucescu, cel care a stat pe banca tehnică a "roş-galbenilor" în perioada 2000-2002. "Il Luce" a câştigat un campionat, Supercupa Europei şi a ajuns în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, acolo unde a fost eliminat de Real Madrid.
Lista celor care au dezamăgit începe cu Ionuţ Luţu, care a fost legitimat în 1997, dar a jucat doar trei partide. "Am stat vreo patru luni acolo, dar am avut şi ghinionul să fac două rupturi musculare. Nu aveam atunci mintea de acum. Mi-a părut rău că nu am mai stat. Turcii erau plini de bani şi au fost corecţi la plată. Era nebunie mare cu suporterii şi ziariştii. Mă urmăreau de la stadion până în faţa casei. Într-o noapte, până să intru în casă, au început să turuie bliţurile de am crezut că fulgeră. Sunt fanatici rău", ne-a povestit Luţu.
Au urmat alte "ţepe", jucători pe care sau plătit mulţi bani, dar n-au oferit nimic în schimb. Atacantul Radu Niculescu a făcut parte din lotul care a câştigat campionatul în sezonul 2001-2002, dar nu s-a remarcat decât printr-un gol în Liga Campionilor, împotriva celor de la Liverpool.
Mijlocaşul Ovidiu Petre a fost unul dintre cei mai antipatizaţi jucători ai Galatei, în perioada în care a jucat pentru gruparea "Cim Bom Bom". Din cauza lui, Gică Hagi şi-a încheiat prematur primul mandat de antrenor la Galata. Alţi doi jucători care au eşuat pe "Ali Sami Yen" au fost Florin Bratu şi Gabi Tamaş, cărora nu le-a priit aerul din Turcia.
ISTORIC
Jucătorii români care au evoluat la Galatasaray Istanbul
Jucători care au justificat investiţia
- Iosif Rotariu - 1990-1992 - Cupa Turciei (1991), Supercupa Turciei (1991)
- Gheorghe Hagi - 1996-2001 - Campionatul Turciei (1997, 1998, 1999, 2000), Cupa Turciei (1999, 2000), Supercupa Turciei (1996, 1997), Cupa UEFA (2000), Supercupa Europei (2000)
- Adrian Ilie - 1996-1998 - Campionatul Turciei (1997, 1998), Supercupa Turciei (1997)
- Gheorghe Popescu - 1997-2001 - Campionatul Turciei (1998, 1999, 2000), Cupa Turciei (1999, 2000), Cupa UEFA (2000), Supercupa Europei (2000)
- Iulian Filipescu - 1997-1999 - Campionatul Turciei (1998, 1999), Cupa Turciei (1999)
"Ţepele"
- Ionuţ Luţu - 1997-1998 - Campionatul Turciei (1998)
- Radu Niculescu - 2001-2002 - Campionatul Turciei (2002)
- Ovidiu Petre - 2003-2005 - Cupa Turciei (2005)
- Gabriel Tamaş- 2003-2004 - nimic
- Florin Bratu - 2003-2004 - nimic