Ion Țiriac nu vrea să treacă cu vederea tragedia întâmplată în Turcia, în urma căreia mii de oameni au murit, iar alte zeci de mii au fost răniți. Miliardarul a avut încă de miercuri, la doar două zile după tragedie, o întâlnire cu ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan, în urma căreia a decis să ajute financiar pe cei afectați.
Fundația Țiriac a decis astfel să doneze victimelor afectate de cutremur suma de un milion de euro. Banii vor fi folosiți pentru reconstrucția unui sat afectat de teribilul seism.
Totodată, fiul miliardarului, Alexandru Țiriac, a mai anunțat că fundația lansată de tatăl său în urmă cu trei decenii va fi alături de comunitățile afectate de cutremur, arătându-și solidaritatea pentru acestea.
Ion Țiriac donează un milion de euro Turciei
„Fundația Țiriac a decis să mărească bugetul de donații pentru anul 2023, luând în considerare tragedia suferită de vecinii noștri turci în această lună. Vom continua sprijinul neîntrerupt pentru România din ultimii 30 de ani, dar am decis și să ajutăm și la reconstruirea unui sat afectat de cutremure.
Continuăm să donăm o parte semnificativă a venituri cauzelor noastre din România, dar uneori frații și surorile din alte țări au nevoie urgentă de ajutor. În fața unor tragedii, finanțele nu vor fi niciodată un obstacol pentru cauza noastră. Gândurile, rugăciunile și fondurile noastre se îndreaptă acum spre Turcia”, a transmis Alexandru Țiriac.
Mai mult, Fundația Țiriac își continuă angajamentul de a susține România, prin alocarea unui procent important din veniturile sale anuale pentru proiecte caritabile și de dezvoltare comunitară, pentru a oferi sprijin și a face diferență în viețile oamenilor.
În prezent, Fundația Țiriac are ca scop sprijinirea și promovarea sub diverse forme a sportului, a competițiilor și evenimentelor sportive precum și sprijinirea, încurajarea și facilitarea accesului copiilor și tinerilor la practicarea de activități sportive și sporturi de performanță.
Fundația Țiriac, recunoscută ca fiind de utilitate publică
În noiembrie 2022, Fundația Țiriac a solicitat Secretariatului General al Guvernului recunoașterea ca fiind de utilitate publică, distincție care i-a și fost acordată de premierul Nicolae Ciucă. Recunoașterea utilității publice conferă asociației sau fundației următoarele drepturi și obligații:
- dreptul de a i se atribui în folosință gratuită bunurile proprietate publică;
- dreptul de a menționa în toate documentele pe care le întocmește ca asociația sau fundația este recunoscută ca fiind de utilitate publică;
- obligația de a menține cel puțin nivelul activității și performanțele care au determinat recunoașterea;
- obligația de a comunica autorității administrative competente orice modificări ale statutului, precum și rapoartele de activitate și situațiile financiare anuale;
- obligația de a publica, în extras, în termen de trei luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate și situațiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României, potrivit Mediaflux.ro.