Ion Iliescu, faţă-n faţă cu şocul vieţii. Toată cariera lui poate fi distrusă de anunţul deceniilor. Breaking news

Ion Iliescu, faţă-n faţă cu şocul vieţii. Toată cariera lui poate fi distrusă de anunţul deceniilor. Breaking news

Luni, la ora 11:00, procurorul general al României, Augustin Lazăr a anunțat că procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției. În dosarul Revoluției, nume grele printre care Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu, dar și Ion Iliescu, unul dintre cele mai controversate personaje din politica românească, au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

„Astăzi secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a inaintat instanţei de judecată rechizitorul în cauza cunoscută generic sub numele de dosarul Revoluţiei. E un moment deosebit pentru justiţia militară şi pentru justiţia română în general. Finalizarea acestei cauze de către colegii noștri reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective pe care mi le-am propus în urmă cu trei ani, soluţionarea dosarelor istorice. Oameni istorici au avu aprecieri in legătură cu momentul decembrie 1989. Astăzi juriştii incheie această provocare, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele din decembrie 89 nu e una instituţională, ci este una individuală”, a anunţat, luni, Augustin Lazăr.

„Dosarul conține 3.320 volume și 33.200 de file, iar pobatoriul a fost terminat în mai puțin de 3 ani. Ancheta a durat 30 de ani”, susține Augustin Lazăr. „Doresc să prezint scuzele Ministerului Public pentru durata anchetei”, a mai adăugat Augustin Lazăr.

 „Cu toate că în ultima prioadă instituţia a trecut prin momente dificile, echipa de procurori militari a avut capacitatea de a supravieţui, de a se regenera. A reuşit să obţină cooperarea mai multor instituţii ale statului, a fost o noutate în acest domeniu, în arhivele cărora se aflau probleme pertinente. Administrarea cu celeritate a unui probatoriu impresionat în mai puţin de trei ani a fost posibilă şi datorită unei cooperări instituţionale. Prin urmare doresc să mulţumesc MApN pentru identificarea şi punerea la dispoziţie a mai multor documente de arhivă, Senatului României pentru stenograme, CNSAS pentru punerea la dispoziţie a informaţiilor necesare, SRI pentru identificarea, declasificarea şi punerea la dispoziţie a multor documente militare de arhivă, MAI şi STS pentru sprijinul logistic oferit. Informaţii detaliate despre rechizitoriu urmează să primiţi prin intermediul unui comunicat de presă”, a mai spus procurorul general Augustin Lazăr.

În ceea ce îl privește pe Ion Iliescu, pe 21 decembrie procurori au declarat că „Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor”.