Ion Cristoiu: "Traian Băsescu s-a hotărât să-i arunce pe PDL-iști la lei"
- Carmen Vintil ă
- 23 februarie 2012, 14:54
Analistul politic Ion Cristoiu a decriptat, pentru "Evenimentul zilei", în cinci puncte, discursul ținut ieri seară de președintele Traian Băsescu.
În debutul analizei sale cu priviire la semnificațiile discursului prezidențial, Ion Cristoiu a remarcat că, spre deosebire de alte dăți, acum șeful statului nu a mai răspuns la întrebări în mod "țepos". 1. Îi stăteau pe limbă multe "sincerități". S-a stăpânit totuși Cheia acestei intervenţii trebuie căutată în felul în care a răspuns Traian Băsescu la întrebările din finalul discursului. Până acum, preşedintele ne obişnuise cu o atitudine ţepoasă, de cele mai multe ori polemică, generatore de ştiri senzaţionaliste. Deşi sunt sigur că lui Traian Băsescu îi stăteau pe limbă multe "sincerităţi" s-a stăpânit şi a răspuns cât mai incolor posibil. Dacă adăugăm faptul că n-a ieşit nici cu o virgulă din discursul pus pe site-ul Preşedinţiei avem semnele unei spectaculoase modificări. Traian Băsescu a decis, fie şi măcar pentru o perioadă de timp, să nu mai fie preşdintele jucător ci preşedintele plutitor peste viermuiala politică românească.
2. Traian Băsescu îşi propune să rămână un tătuc al naţiunii. Al întregii națiuni, nu doar a liderilor PDL "Ce l-a împins la ceastă decizie pe care vom vedea dacă o va respecta? Unu- uriaşul joc produs de faptul că, în timpul protestelor, PDL l-a lăsat în offside. Deşi scăderea dramatică a poularităţii preşedintelui a avut cauza în asumarea, în locul PDL, măsurilor de asuteritate, când a ajuns la ananghie partidul s-a lepădat de el. Dacă ne gândim şi la felul în care a retras legea sănătăţii, noua atitudine asumată de Traian Băsescu, aceea de a fi egal distanţat de toate partidele, inclusiv de PDL poate fi şi o reacţie omenească de tip regel Lear. Doi – obsesia acestei intervenţii constă în realitatea recunoscută de Traian Băsescu că s-a creat o ruptură între preşedinte şi popor. Traian Băsescu a sesizat că principala cauză a acestei rupturi nu stă în asumarea măsurilor de austeritate, ci în asumarea ipostazei de partener al PDL în bătălia acestui partid cu poporul. Traian Băsescu a dobândit un uriaş capital electoral înfăţişându-se un purtător de cuvânt al poporului în faţa clasei politice. Poporul a constatat însă, că prin clasa politică, purtătorul său de cuvânt înţelegea să-i atace doar Victor Ponta şi Crin Antonescu, în timp ce Emil Boc şi liderii PDL erau ocoliţi. Câtă vreme preşedintele critica toate partidele în numele poporului asemănător celor din Piaţa Univeristăţii, el s-a bucurat de simpatia poporului. A pierdut-o în clipa în care poporul şi-a dat seama că el critică pe toată lumea cu excepţia PDL. Trei – preşedintele conştient că USL-ul va câştiga alegerile, se pregăteşte de coabitare. Coabitarea presupune însă o egală distanţă de toate partidele. În concluzie, Traian Băsescu îşi propune să rămână mai departe un tătuc al naţiunii, dar, spre deosebire de ultimul an, el îşi propune să fie un tătuc iubitor al întregii naţiuni şi nu doar a unei mici părţi a a cesteia- liderii PDL, jucând până acum faţă de Traian Băsescu rolul copilului răsfăţat de tată şi care, profitând de asta, mănâncă şi porţia de prăjitură a celuilalt copil", a explicat analistul politic.
3. Președintele, de la navigator la plutitor. "Preşedintele îşi poate permite trecerea la asumarea de preşedinte plutitor deasupra mizeriilor politicianiste şi pentru că instituţia numită Curtea Constituţională i-a făcut un cadou: alegerile locale care îi vor da preşedintelui posibilitatea să stea deoparte de păruielile elctorale", arată Ion Cristoiu. 4. Actorul Băsescu e capabil să joace şi rolul preşedintelui înţelept "Adversarii din presă şi din politică ai lui Traian Băsescu au jubilat invocând încă odată ipostaza de preşedinte terminat care nu mai are nimic de spus. Dacă ar fi remarcat disproporţia dintre ce-i-şedea pe limbă să spună şi ceeea ce a spus, adversarii ar fi trebuit să se îngrijoreze niţel pentru că şi-ar fi dat seama că actorul Traian Băsescu este capabil să joace şi rolul preşedintelui înţelept, care poate să-şi asume riscul de a nu mai face nicio ştire", adaugă analistul. 5. PDL să spună adio vremurilor când așteptau ca Zeus să facă o minune "Dacă această intervenţie se dovedeşte expresia unei decizii luate de Traian Băsescu în transformare capitală, cei mai îngrijoraţi ar trebui să fie pedeliştii deoarece ar putea trage concluzia că Traian Băsescu a hotărât să-i arunce la lei. Deci, adio frumoaselor vremuri când aflaţi la strâmtoare, liderii PDL ridicau privirea spre Palatul în care stă Zeus aşteptând ca acesta să facă o minune şi să-i salveze", a conchis Ion Cristoiu.