Ion Cristoiu: Referendumul din Republica Moldova, o lecție de istorie. Video
- Adrian Lambru
- 21 octombrie 2024, 23:41
Duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova, peste Prut, cetățenii au ieșit la vot. Aceștia au avut de ales cine va fi președinte pentru următorii patru ani, dar au participat și la un referendum referitor la dorința moldovenilor ca țara lor să adere la Uniunea Europeană. Dacă la prezidențiale situația a fost clară, Maia Sandu, actualul lider, a ieșit pe primul loc și intră în turul doi alături de Alexandr Stoianoglo, în ceea ce privește referendumul, diferențele sunt foarte mici.
Ion Cristoiu, scriitor și publicist, este de părere că Republica Moldova, la momentul de față, nu este pregătită de acest pas. El amintește chiar de situația României și spune că acest proces a durat foarte mult și că e nevoie de timp și eforturi depuse, diverse schimbări pentru a ajunge în blocul comunitar. Ion Cristoiu a fost prezent luni, 21 octombrie, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România”.
Cristoiu, aderarea și occidentalii
„Aderarea la Uniunea Europeană nu este un cadou!”, subliniază scriitorul în comentariul său. „În contextul de față, nici Ucraina și nici Republica Moldova nu sunt pregătite pentru așa ceva. Să aducem aminte că acest proces de pregătire pentru aderare este unul lung, necesită mult efort. Căci, dacă o țară intră în blocul comunitar fără a fi pregătită, fără a se șterge pe picioare, va mirosi urât în casă, va face mizerie”, adaugă Ion Cristoiu.
Scriitorul declară după aceea că este greșit să credem că o țară, dacă nu este încă pregătită de a adera la Uniunea Europeană, este o țară de la marginea lumii, neimportantă. „Nu trebuie neapărat să faci parte din Uniunea Europeană sau din altă alianță economică pentru a mișca lucrurile. Elveția nu face parte din UE și nu am auzit că ar avea probleme din acest punct de vedere”.
Mulți moldoveni încă privesc spre Est
Ion Cristoiu punctează cum acest eveniment vine și ne învață din nou că un popor nu poate fi schimbat peste noapte. Faptul că rezultatul este unul strâns, cu diferențe foarte mici, indică faptul că Republica Moldova este un stat împărțit în două la momentul de față. Publicistul spune că, pentru moldoveni schimbarea vine prea repede, că ar mai fi nevoie de timp. Mai ales că simt presiunea de a deveni „occidentali” și, după cum arată și referendumul de duminică, foarte mulți moldoveni nu se regăsesc în acest sistem.
„Nu poți să-i iei pe ucraineni și să-i faci olandezi, nu poți schimba un popor peste noapte. Și ceea ce s-a întâmplat acum în Republica Moldova ne arată din nou acest lucru. Vorbim de culturi diferite, dăm nas în nas cu teoria formelor fără fond. Să fie foarte clar, moldoveanul de rând încă se uită la televiziunile rusești, nu-l interesează ce zice BBC sau CNN. Ascultă ce zic posturile de știri din Rusia, se uită la filme în rusă. Este foarte greu pentru ei încă să accepte influențele occidentale și să vadă astfel viața”, declară Ion Cristoiu în cadrul podcastului „Hai LIVE”.