Ion Cristoiu dezbate cele mai recente evenimente la nivel mondial. De la scăderea bursei la discuțiile despre geopolitică

Ion Cristoiu dezbate cele mai recente evenimente la nivel mondial. De la scăderea bursei la discuțiile despre geopolitică

Proaspăt întors din vacanță, Robert Turcescu a reluat celebra discuție de luni, alături de maestrul Ion Cristoiu. În cadrul podcastului regăsit pe canalul de YouTube „Hai România!”, cei doi au abordat subiectele cheie ale momentului.

Subiecte precum politica românească și alegerile prezidențiale din toamnă nu aveau cum să lipsească. În plus, cei doi s-au concentrat pe scăderile majore înregistrate de în această dimineață la bursă, dar și pe alegerile din SUA care au devenit imprevizibile.

O zi neagră pentru burse

Bursele au înregistrat scăderi semnificative în această dimineață. Robert Turcescu și Ion Cristoiu au adus în atenția publicului această problemă în cadrul podcastului.

Conform spuselor lui Robert Turcescu, „economia americană dă semne de recesiune”. În cazul bursei asiatice, aceasta a scăzut cu peste 12%, un lucru îngrijorător. Tot Robert Turcescu menționează oamenii așteaptă în momentul de față o reducere a dobânzii din partea Guvernului american. Însă acest lucru este puțin probabil să se întâmple. Sunt lucruri care în economia mondială care nu funcționează la momentul actual.

Ne puteți urmări și pe Google News

Subiectul este destul de amplu, poate chiar complicat pentru unii oameni. Însă, cei doi analizează datele pentru a reuși să ajungă la o concluzie.

Ion Cristoiu menționează în cadrul podcastului: „Unde sunt banii? Mai ales Uniunea Europeană, în cazul războiului. Este o chestie simplă. Ca să poți să dai bani, trebuie să-i colectezi. Ca să poți să-i iei și sa-i vâri în înarmare, trebuie să-i iei de undeva.”

În plus, el adaugă că războiul din Ucraina „a provocat un comportament care încalcă toate regulile. Tot ceea ce s-a întâmplat după declanșarea războiului încalcă orice regulă a economiei de piață.”

Globalizarea învățată de la americani

De asemenea, Ion Cristoiu, vorbește și despre globalizarea adusă de către americani în atenția oamenilor: „Înainte de 1989 și după 1989, americanii ne-au învățat globalizarea.”

Ion Cristoiu menționează și introducerea taxelor pe mașinile electrice produse de către chinezi. O cauză a acestor taxe este faptul că americanii și europenii nu produc și mașinile electrice chinezești devin o concurență în acest caz. „Ceea ce au făcut acum, nici măcar Stalin nu a făcut. Adică este un comunism de stat ce n-am pomenit. Vrei să concurezi cu mașinile electrice din China? Fă tu mai bune!”

O problemă pe care maestrul Cristoiu o aduce în discuție este faptul că „nu mai produce nimeni nimic.” China este singura țară care încă produce lucruri de care oamenii au nevoie. Tot el menționează că: „În lume nu se mai produce un cui! Nimeni nu mai face nimic.” Astfel, subliniază gravitatea situației cu care ne confruntăm în prezent.

Ediția integrală a podcastului de astăzi, 5 august 2024, poate fi vizionată AICI.