Ion Cristoiu află sentinţa în procesul deschis Laurei Codruţa Kovesi de „Ziua Îndrăgostilor”. Jurnalistul cere daune morale de 50.000 de lei!
- Departamentul Eveniment
- 7 februarie 2014, 15:02
Judecătoria Sectorului 5 a finalizat procesul în care jurnalistul Ion Cristoiu le cere daune morale de 50.000 de lei procurorului –şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, judecătorului Valentin Horia Şelaru şi Parchetului General. Ion Cristoiu susţine că a fost prejudiciat atunci când procuroii au pus numele editurii sale în dosarul Sorin Ovidiu Vîntu-FNI. Editura Ion Cristoiu ar fi beneficiat de sume de bani obtinute de şa omul de afaceri prin fraudă
Judecătoria Sectorului 5 se va pronunţa în acest dosar pe data de 14 februarie, instanţa amânat pronunţarea pentru ca avocaţii să poată depună concluzii scrise.
Avocata lui Cristoiu a arătat că jurnalistul a fost prejudiciat. "Se face afirmaţia că Vîntu ar fi cumpărat părţi sociale la Editura Ion Cristoiu. Parchetul ne-a trimis o adresă în care arată că Ion Cristoiu nu a avut nicio calitate în acest dosar... Se face afirmaţia că Ion Cristoiu ar fi beneficiat de banii lui SOV... O instituţie extrem de importantă aruncă numele unei persoane publice. Domnul Ion Cristoiu este singura persoană din România al cărui nume este ocrotit pentru o serie de produse," a declarat avocata. Ea a solictat să se admită solicitarea de acordare a daunelor morale.
Consilieră: "Comunicatul relevă activitatea infracţională a lui SOV"
Consiliera Parchetului General a spus, în replică, că are un real respect pentru Ion Cristoiu. Ea a spus că numele Editurii Ion Cristoiu nu apare în comunicatul public, din 24 septembrie 2012, făcut de procurori, în care SOV a fost trimis în judecată. Agenţia Medifax publica pe 25 septembrie o analiză privind numele celor care ar fi beneficiat de fondurile FNI, citând rechizitoriul parchetului, iar ştirea ar fi fost preluată de mai multe publicaţii. Această informatie apărea în mass-media încă din 2009. "Comunicatul Ministerului Public din 24 relevă foarte clar activitatea infracţionala a lui Sorin Ovidiu Vîntu în devalizarea FNI. Procurorii au cerut relaţii despre relaţiile lui SOV cu diferite firme, şi a rezultat un grafic al relaţiilor comerciale FNI-Gelsor şi diverse edituri şi societati. "Niciodata nu s-a folosit numele persoanei publice Ion Cristoiu. Au fost aproximativ 60 de societăţi şi firme implicate", a spus consiliera. "Reclamantul este un exponent al presei româneşti, şi are o vizibilitate publică, asta este fără tăgada", a ţinut să precizeze consiliera. Ea a cerut respingerea cererii ca neântemeiată.
Cristoiu: Vîntu a pus banii din contul său personal
Ion Cristoiu a fost prezent în sala de judecată şi a arătat că el nu a chemat în instanta Parchetul General. "Am chemat în judecată două persoane: Kovesi şi Şelaru. Pe mine m-a convins de nevinovaţia parchetului. (n.r. Horia Şelaru este procurorul care a instrumentat dosarul devalizării FNI, iar Kovesi, în calitate de procuror general al României este cea care a avizat acest rrechizitoriu. În prezent Şelaru este judecător la Curtea Supremă, iar Kovesi este procuror-şef al DNA). In februarie 1999, Vîntu a venit la mine şi mi-a propus să facem o editură. Om generos. El a pus din contul său personal bani. Eu nu am avut, ca director de editura niciun ban. Am considerat că este generos cu cultura româna. Apoi a fost trimis în judecată pentru fraudarea FNI. In rechizitoriu am descoperit un capitol pe care îl găsesc păgubitor pentru mine, cel privind contul sau. Acest capitol a ajuns la presă şi s-a comentat numele meu. Prezenta La finalul rechizitoriului putea spune, aceste persoane nu au legătura cu frauda FNI. Cei doi trebuie sa plătească. Folosirea numelui unei persoane publice într-un rechizitoriu, dacă acea personaă nu are nicio calitate, martor sau inculpat, este o atingere adusă persoanei. Este o speţă unică," a spus jurnalistul.
Decizia pe care o va da Judecătoria Sectorului 5 nu va fi definitivă.
Ce spunea ştirea mediafax Potrivit ştirii mediafax, di 25 septembrie 2012, o parte din banii încasaţi de Vîntu de la FNI au fost folosiţi pentru aportul de capital la Editura Cristoiu, plata părţilor sociale cesionate de Mihai Tatulici Production SA, dar şi pentru sponsorizări, printre beneficiari fiind UFC Rapid, Fundaţia Open Romania şi Federaţia Română de Atletism.
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus, prin rechizitoriu, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu - aflat în prezent în executarea unei pedepse privative de libertate într-o altă cauză - pentru spălare de bani (două fapte) şi instigare la delapidare.
Cum au explicat procurorii filiera banilor Potrivit rechizitoriului trimis de procurori instanţei Tribunalul Bucureşti, Sorin Ovidiu Vîntu l-a mandatat pe Nicolae Popa ca, din sumele avansate de acesta, să efectueze, în numele său personal, investiţii la Fondul Naţional de Investii, în baza dispoziţiilor pe care i le dădea în acest sens. Procurorii arată, în rechizitoriu, că Sorin Ovidiu Vîntu s-a folosit de operaţiuni economice pentru a ascunde banii obţinuţi din delapidarea FNI, sumele încasate fiind trecute prin firmele sale şi prin alte firme. Banii astfel obţinuţi au fost folosiţi, printre altele, pentru aportul de capital la Editura Cristoiu, plata părţilor sociale cesionate de Mihai Tatulici Production SA, cumpărarea de la Mircea Dinescu a acţiunilor la Caţavencu SA, achiziţionarea mai multor imobile şi terenuri, precum şi pentru sponsorizări, în 1998 şi 1999, printre beneficiari fiind UFC Rapid, Fundaţia Open Romania, International Herald Tribune şi Federaţia Română de Atletism. O altă parte din sumele încasate de Vîntu de la FNI a fost folosită pentru finanţarea sau creditarea firmelor proprii - Gelsor SA, Imola SA şi Curentul SA, pentru constituirea sau majorarea capitalului social la societăţi comerciale, ca aport la capitalul SOV Invest SA sau pentru achiziţionarea mai multe imobile şi terenuri. Procurorii explică, în rechizitoriu, cum au fost efectuate operaţiunile economice pentru a ascunde sumele de bani obţinute de Vîntu din delapidarea FNI.
SOV şi Editura Ion Cristoiu
O altă parte din articol, arată că din comisionul de administrare, SOV Invest SA a virat 20,45 miliarde ROL. Astfel, în 10 februarie 1999, SOV Invest SA a încasat de la FNI suma de 6,027 miliarde ROL, din care a virat şase miliarde ROL către Gelsor SA, care, la rândul ei, a virat cinci miliarde ROL lui Vîntu. Totodată, în 16 martie 1999, SOV Invest SA a încasat de la FNI suma de 2,365 miliarde ROL, din care a virat Gelsor SA suma de 2,3 miliarde ROL. Gelsor SA a virat suma de 1,3 miliarde ROL în contul lui Vîntu, care la rândul lui a virat suma de 980 milioane ROL la Editura Cristoiu SA, reprezentând aport la capital pentru Sorin Ovidiu Vîntu - 670 milioane ROL, Ion Cristoiu - 300 milioane ROL şi Nicolae Popa - 10 milioane ROL, au mai arătat procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.