Ion Ceban a răspuns la marea întrebare. Ce va face primarul Chișinăului înaintea alegerilor prezidențiale

Ion Ceban a răspuns la marea întrebare. Ce va face primarul Chișinăului înaintea alegerilor prezidențiale Ion Ceban, primarul Chișinăului. Sursa foto: Facebook/Ion Ceban

Ion Ceban, primarul Chișinăului, a dat, astăzi, un răspuns la una dintre marile întrebări legate de alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Edilul capitalei era văzut drept unul dintre favoriții de-a fi aruncat în joc de opoziție. Dar, luni, Ceban, care este liderul Mișcării Alternative Naționale, a anunțat că nu vrea să candideze pentru funcția supremă în stat.

Ion Ceban nu va candida la prezidențiale

„Încrederea oamenilor este prioritatea zero pentru mine. Am promis și așa voi face - voi rămâne să-mi exercit mandatul de primar al municipiului Chișinău.

Am spus de fiecare dată și asta declar și astăzi - nu sunt interesat de a candida la funcția de președinte al RM în toamna acestui an, deoarece oamenii mi-au încredințat votul lor la Chișinău.

Nicio secundă nu am gândit altfel. Am promis oamenilor și voi continua să transform Chișinăul”, ”, a afirmat primarul din Chișinău, conform unimedia.info.

Ne puteți urmări și pe Google News

În altă ordine de idei, În Republica Moldova, 13 partide au semnat Pactul pentru Europa. Se creează astfel un curent extrem de favorabil, în contextul în care Basarabia vrea să adere la structurile.

Nicolae Negru, analist politic, este de părere că parafarea pactului reprezintă un semn de consolidare a partidelor între care anterior era o puternică rivalitate. El cred că, în acest nou context, aceste formațiuni se obligă să contribuie la procesul de aderare al Moldovei în Uniunea Europeană.

Moment foarte important pentru Republica Moldova: semnarea Pactului pentru Europa

„Este un semn de consolidare a forțelor politice de dreapta pro-europene. Dacă până acum exista o rivalitate, animozități între ele, acum ele se obligă să integreze societatea noastră, economia noastră, statul nostru în UE. E adevărat că nu se vorbește nimic despre referendumul din toamnă, dar cred că în contextul semnării acestui document că toate aceste partide vor lucra împreună pentru a convinge cetățenii că integrarea europeană este calea optimă pentru dezvoltarea economică, pentru bunăstarea cetățenilor”, a afirmat analistul politic, care a continuat.

Nu am văzut unele partide, de exemplu Partidul Liberal. Probabil Partidul Libera se consideră unionist și crede că integrarea europeană trebuie făcută prin intermediul României. Dar principalele forțele politice de dreapta, semnează și partidul de guvernământ, ceea ce vorbește despre faptul că s-a ajuns totuși la un numitor comun. Într-adevăr, așa cum se spune în declarație, fără unitate, fără coeziune socială, fără solidaritate națională nu pot fi realizate lucruri strategice, cum este integrarea europeană”.