Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis și Patriarhul într-o ÎNTÂLNIRE DE TAINĂ. Ce pregăteşte preşedintele?
Iohannis și Patriarhul într-o ÎNTÂLNIRE DE TAINĂ. Ce pregăteşte preşedintele?

Iohannis și Patriarhul într-o ÎNTÂLNIRE DE TAINĂ. Ce pregăteşte preşedintele?

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o vizită privată patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române și au discutat despre manifestările organizate cu prilejul centenarului Marii Uniri şi de sfinţirea Catedralei Naţionale, spune purtătorul de cuvânt Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Acesta a precizat că cei doi au vorbit despre programul manifestărilor legate de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. ”Din perspectiva Bisericii Ortodoxe este un an extrem de important şi este legat inclusiv de sfinţirea Catedralei Naţionale. S-a luat în discuţie actualul stadiu al lucrărilor la Catedrala Naţională şi s-a convenit ca ziua cea mai potrivită pentru sfinţirea ei este ziua Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie şi nu 1 decembrie, cum se vorbea până acum”, a spus purtătorul de cuvânt al patriahiei, citat de News.ro. 

Clădirea Catedralei se desfăşoară pe o lungime de 126,10 metri, o lăţime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală. Lucrările au ca termen de finalizare luna decembrie 2018.

Primul dintre cele şase clopote de la Catedrala Mântuirii Neamului şi cel mai mare, având 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi tot atâţia metri în lăţime, care va avea o viaţă de peste 400 de ani, a fost turnat în noiembrie 2016 la Innsbruck, în Austria.

Patriarhul Daniel a oficiat, în septembrie 2016, prima slujbă la Catedrala Mântuirii Neamului, eveniment la care au asistat şi circa 2.500 de tineri care au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea.