„În ultimele zile am asistat la agravarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, evoluții care afectează în mod special stabilitatea din Irak și din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii și nici a comunității internaționale Instituțiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcționa în condiții de stabilitate și securitate pentru a putea fi identificate soluții pașnice în beneficiul cetățenilor.

Aceste evoluții recente au un impact la nivel internațional și sunt relevante pentru securitatea Europei și a cetățenilor noștri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate.

Până în prezent interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetățenilor români, inclusiv securitatea militarilor noștri aflați în Irak. Vă asigur că România se coordonează permanent, în cadrul NATO și UE, precum și la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând cu SUA, în ceea ce privește obiectivele fundamentale de securitate, atât cele naționale, cât și cele ale comunității trans-atlantice.

România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzată de atacul asupra ambasadei SUA de la Bagdad și mi-am exprimat poziția inclusiv în raport cu atacul cu rachete împotriva bazelor irakiene care găzduiesc forțe americane și personal al coaliției anti-Daesh.”, a declarat Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa și: