Iohannis intervine în disputa dintre Kovesi și Guvern! Ce a cerut președintele de urgență
- Ionel Sclavone
- 16 septembrie 2020, 20:44
Președintele Klaus Iohannis se implică în disputa dintre Parchetul European (EPPO) și Ministerul Justiției, cu privire la numărul de procurori pe care România îi va delega să activeze în cadrul instituției condusă de Laura Codruța Kovesi.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că va avea o întâlnire lămuritoare cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu pe tema numărului de procurori români care vor fi delegați să-și desfășoare activitatea în cadrul EPPO.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, la Cotroceni, că a „auzit” despre această dispută și despre schimbul de corespondență Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi și Ministerul Justiției, precizând că se va lămuri în câteva zile în legătură cu acest subiect.
„Am auzit despre acest schimb de corespondență. Mă lămuresc în câteva zile. Dar între timp am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11. Voi avea o discuție cu ministrul Justiție, îmi va spune cum a ajuns la acest număr”, a răspuns Klaus Iohannis.
Potrivit unor surse guvernamentale, România a propus să delege 10 procurori care să-și desfășoare activitatea în cadrul Parchetului European, în condițiile în care șeful acestei instituții a solicitat delegarea a 20 – 30 de magistrați care să se ocupe de investigarea fraudelor cu fonduri europene.
Ulterior, după conferința de presă, președintele Klaus Iohannis a precizat că va avea discuția cu ministrul justiției în cel mai scurt timp, chiar în cursul zilei de miercuri.
Autoritățile române au acceptat ca zece procurori să activeze în cadrul EPPO, însă propunerea a fost respinsă de șefa Parchetului European, care a solicitat ca numărul acestora să fie dublat, ba chiar triplat. Laura Codruța Kovesi a precizat, într-o corespondență cu ministrul Cătălin Predoiu, că România se situează pe primele locuri din Europa, în ceea ce privește fraudele cu fonduri europene.
De altfel, potrivit informațiilor publicate în ultimul raport al Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), pe anul 2019, România se situează pe primul lor în topul statelor Uniunii Europene în ce privește numărul de investigații pentru fraude cu fonduri UE. Țara noastră ocupă prima poziție, cu 11 investigații deschise, urmată de Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria, cu câte 7 asemenea anchete.