Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis toarnă gaz pe focul războiului dintre palate: Stănescu rămâne în guvern până după 1 Decembrie!
Iohannis toarnă gaz pe focul războiului dintre palate: Stănescu rămâne în guvern până după 1 Decembrie!

Iohannis toarnă gaz pe focul războiului dintre palate: Stănescu rămâne în guvern până după 1 Decembrie!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că nu are nici cea mai mică intenție să accepte vreo schimbare de miniștri până după 1 Decembrie, ceea ce înseamnă că baronul de Olt – l-am numit pe Paul Stănescu, unul dintre principalii inamici ai șefului PSD-ist Liviu Dragnea – rămâne bătut în cuie la portofoliul Dezvoltării Regionale. Potrivit surselor ”Evenimentului zilei”, supărat că CEx-ul i-a luat funcția la porunca lui Dragnea, Stănescu se amuză de actuala conjunctură și nu intenționează să demisioneze, așa cum i-o cere teleormăneanul, în spatele ușilor închise.

Vă amintim că, marți, Klaus Iohannis a refuzat propunerile pentru Ministerul Dezvoltării Regionale – Ilan Laufer, respectiv Lia Olguța Vasilescu – pe motiv că sunt „nepotrivite”.

De notat că șeful statului nu a anunțat revocarea din funcție a lui Paul Stănescu și a lui Lucian Șova. Joi, Șova și-a dat demisia, însă Stănescu a anunțat că se mai gândește dacă va face un gest similar. La vârful PSD se ia în calcul sesizarea Curții Constituționale în cazul acestui nou episod al războiului dintre palate.

70 de miniștri în mai puțin de doi ani!

Șeful statului și-a demarat scurtul discurs cu un atac acid la guvernarea PSD-ALDE, avertizând că, în mai puțin de doi ani, 70 de politicieni au fost sau sunt miniștri în guvernele girate de partidul celor trei trandafiri. „Am primit, la 2 zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Acest lucru nu e de bun augur. Avem guverne PSD-ALDE de nici 2 ani. Lucrurile merg foarte prost în privința guvernării. PSD este deja la al treilea guvern. N-o să vă vină să credeți, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt miniștri în aceste guverne în nici 2 ani. Așa nu se poate guverna. E imposibil să schimbi miniștri toată ziua – bună ziua, de asta se ocupă PSD. Cum să ne imaginăm că poate să funcționeze un guvern cu două remanieri într-o săptămână? În acest fel nu se poate continua”, a spus Iohannis.

În această ordine de idei, președintele a anunțat că nu va accepta numirea de noi miniștri până după 1 decembrie, ceea ce înseamnă că baronul de Olt, Paul Stănescu, rămâne la cârma Ministerului Dezvoltării Regionale. „Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă mai degrabă cu un carusel. În această săptămână nu va mai exista nicio schimbare de miniștri. La momentul potrivit vom discuta aceste propuneri. Nu se va întâmpla nimic până după 1 decembrie. Această remaniere după remaniere va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile dedicate Centenarului și zilei de 1 Decembrie. Până atunci pot să vă spun că nu se va întâmpla nimic”, a explicat șeful statului.

 

Despre posibila sesizare a CCR

La finalul discursului, Klaus Iohannis a ironizat intenția PSD de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul său de a accepta în Guvern ultimele două propuneri. „Nu știu ce conflict vor să invoce. Eu i-aș invita, în loc să continue acest carusel, să mai muncească un pic în guvern. Cred că e rezonabil să așteptăm să și guvernăm un pic. Nu îmi e teamă nici de suspendare. Toate acțiunile mele se încadrează în cadrul constituțional. Unii speculează că aș bloca activitatea guvernului. Nici vorbă. Guvernul este complet, nu are decât să lucreze. Nu e post de paznic la cooperativă e post de ministru. Ministrul stă și muncește în folosul țării până când se publică în Monitorul Oficial actul de eliberare din funcție. Am spus că Guvernul Dragnea Dăncilă e un accident al democrației. Nu cred că vă așteptați acum să evaluez miniștri. Sărbătorile naționale trebuie respectate cum se cuvine. Nu cred că românii au nevoie de acest circ de remanieri înainte de sărbătoarea națională. Haideți să sărbătorim Centenarul așa cum se cuvine”, a conchis președintele.