Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, detalii incendiare. Cadru legal „unic” pentru România. Ce se schimbă?!
Iohannis, detalii incendiare. Cadru legal „unic” pentru România. Ce se schimbă?!

Iohannis, detalii incendiare. Cadru legal „unic” pentru România. Ce se schimbă?!

Revine starea de urgență în România?! Președintele Klaus Iohannis clarifică situația și explică în ce condiții s-ar putea reveni la restricții.

„Experienţa instituirii şi prelungirii stării de urgenţă a reliefat importanţa unui cadru legal unic, predictibil şi coerent, a stipulării unor atribuţii şi responsabilităţi instituţionale clar delimitate.

Un astfel de cadru legal nu numai că ar oferi mai multă
eficienţă acţiunii de răspuns a statului, dar ar face ca reacţia instituţiilor şi autorităţilor publice să fie mai predictibilă şi mai clară pentru cetăţeni, conferindu-i efectele scontate.

De aceea, pe durata unei măsuri excepţionale, colaborarea loială dintre autorităţile constituţionale, un principiu larg dezvoltat în jurisprudenţa instanţei constituţionale, devine crucială”, evidenţiază şeful statului.

„În perioada anterioară stării de urgenţă, în timpul şi chiar după încetarea acesteia, experienţa a demonstrat că prin demersurile legislative punctuale ale Parlamentului României, lipsite de o viziune unitară în abordarea acestei situaţii, coerenţa şi eficienţa unora dintre măsurile guvernamentale au avut de suferit.”, a mai spus acesta.

Prin modificări punctuale ale unor acte normative, s-a accentuat impredictibilitatea cadrului normativ deja deficitar. În timp ce Guvernul adopta măsuri menite să asigure coerenţă şi unitate în răspunsul la situaţia pandemică, prin legile adoptate în această perioadă s-a ajuns la o fragmentare a responsabilităţilor sau la suprapuneri de competenţe ale actorilor instituţionali implicaţi”, a mai spus Klaus Iohannis.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE