Iohannis, DECIZII MAJORE pentru sistemul de apărare, stabilite în CSAT

Iohannis, DECIZII MAJORE pentru sistemul de apărare, stabilite în CSAT

O temă importantă care a fost abordată în ședința de marți a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis, de la ora 12.00, la Cotroceni, a fost aprobarea Planului de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2018.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, membrii Consiliului au aprobat prin acest Plan, ca Ministerul Apărării Naţionale va putea participa, în 2018, în afara graniţelor statului român cu 1.775 de militari, ceea ce reprezintă o creştere cu 286 de militari faţă de anul trecut. Militarii pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii, precum şi în cadrul misiunilor individuale de observare şi monitorizare. Alţi 233 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin. 

Anul viitor, forţele Ministerului Afacerilor Interne a pus la dispoziției pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU un număr de 1.867 de jandarmi şi poliţişti - cu 340 mai mulţi comparativ cu acest an. Dintre aceştia, 1.018 vor participa la misiuni, iar 849 vor putea fi dislocaţi la ordin. 

Efortul principal va fi reprezentat, în continuare, de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din Balcani, precizează Administrația Prezidențială. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prin participarea la astfel de misiuni, statul român se implică activ în promovarea stabilităţii şi securităţii regionale şi globale, în combaterea terorismului internaţional, acţionând în conformitate cu Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015-2019”, se arată în documentul instituției.

Transportatoare blindate pentru trupele române

În ședința CSAT de marți, condusă de șeful statului, a fost analizat și avizat proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea circumstanţelor şi procedura specifică aferente primei etape a programului esenţial de înzestrare ”Transportor blindat pentru trupe 8x8", anunță Administraţiei Prezidenţiale într-un comunicat de presă. 

„Prin dotarea Forţelor Terestre cu transportorul blindat pentru trupe 8x8 se asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat, pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice”, informează instituția. 

Programul „Transportor blindat pentru trupe 8x8” face parte din pachetul celor opt programe de înzestrare a Armatei.  

De asemenea, „Ministerului Apărării Naţionale i-a fost alocat 2% din PIB, aşa cum s-a convenit prin Acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare, buget care permite finanţarea derulării programelor de înzestrare ale Armatei României. La celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale valorile procentuale ale bugetelor alocate din PIB sunt aproximativ egale cu valorile bugetelor acestor instituţii din anul 2017”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Măsurile României pentru aplicarea sancțiunilor impuse pe plan internațional

Președintele Klaus Iohannis a analizat și aprobat, marți, alături de ceilalți membrii ai CSAT, Raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional (octombrie 2016 - septembrie 2017). 

„Consiliul a constatat că instituţiile româneşti, în perioada de referinţă, au pus în aplicare sancţiunile adoptate la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Uniunii Europene şi stabilite la nivel naţional, prin efectul legii-cadru şi al reglementărilor sectoriale", informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Consiliul Interinstituţional pentru Implementarea Sancţiunilor Internaţionale a organizat în această perioadă mai multe şedinţe pentru analiza prevederilor regimurilor de sancţiuni, pornind de la restricţii de călătorii şi îngheţarea de fonduri şi resurse economice şi continuând cu interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului, către statele vizate, a produselor militare şi a serviciilor asociate acestora. 

Membrii Consiliului au mai fost informaţi cu privire la stadiul îndeplinirii Planului de acţiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varşovia. 

Un alt punct de pe ordinea de zi l-a reprezentat analiza şi aprobarea Planului Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2018, principalul document de planificare a activităţilor în domeniu.