Iohannis, criticat dur după eșecul din Bulgaria. Traian Băsescu: „Președintele este penibil! Se impun demiteri la vârful SIE, MAE și MapN!”

Iohannis, criticat dur după eșecul din Bulgaria. Traian Băsescu: „Președintele este penibil! Se impun demiteri la vârful SIE, MAE și MapN!”

Faptul că premierul bulgar Boiko Borisov a blocat public propunerea președintelui Klaus Iohannis, referitoare la înființarea unei flote comune la Marea Neagră, a fost taxat dur de ex-președintele Traian Băsescu, care l-a catalogat drept „penibil” pe Iohan nis.

 

Băsescu a criticat modul în care a fost pregătită și s-a desfășurat vizita șefului statului la Sofia, subliniind că Iohannis a plecat cu un obiectiv, iar acolo a primit un refuz public şi a fost ”victima unor incompetenţi”.

„Eşec jenant la Sofia. Preşedintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flotă NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră. Cum a fost posibil ca președintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunțat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari? Cum au pregătit MAE, MApN, consilierii preşedintelui obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe preşedinte? Domnul preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE”, a comentat Băsescu, ieri, pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu trebuiau să mai fie în funcții”

El a adăugat că, în acest moment, nu ar mai fi trebuit să fie în funcţii ministrul de Externe, ministrul Apărării şi şeful SIE: „Un preşedinte nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea. Altfel, preşedintele este penibil. În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şi consilierii de politică externă şi cel de securitate naţională nu trebuiau să mai fie în funcţii”.