Iohannis a convocat de urgenţă conducerea PNL! Se pregăteşte marea decizie! News alert

Iohannis a convocat de urgenţă conducerea PNL! Se pregăteşte marea decizie! News alert

Președintele României, Klaus Iohannis, are programată marți o întâlnire cu mai mulți lideri liberali la Vila Lac 1, de la ora 17:00.

Șeful statului și reprezentanții PNL vor analiza activitatea Guvernului Orban și măsurile luate de Executiv, iar la finalul întâlnirii ar putea fi anunţată remanierea unor miniştri.

Altfel, amintim că membrii Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital au dezbătut proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr.64/2020 privind modificarea şi completarea art.8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă (L304/2020).

Conform Agerpres, au fost adoptate două amendamente prin care se asigură aplicarea unui tratament echitabil pentru toate categoriile de persoane implicate în acţiunile cu risc ridicat de îmbolnăvire cu COVID-19.

Astfel, în categoria persoanelor care beneficiază de acordarea stimulentului de risc, au fost adăugaţi medicii de familie, precum şi alte categorii de personal din unităţi sanitare care tratează pacienţi suspecţi şi/sau infectaţi cu COVID-19.

Implicarea medicilor de familie în combaterea epidemiei COVID-19 a fost recunoscută de membrii Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi cu ocazia adoptării raportului asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr.43/2020 (L205/2020), unde a fost adoptat un amendament în acest sens.

În acelaşi context, Agerpres a publicat un studiu recent al SME Europe, organizaţia economică a Partidului Popular European (PPE), care analizează consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus.

Concnluziile arată că peste 90% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană sunt afectate în mod grav peste din cauza pandemiei.

„Luând în considerare şi scăderea drastică a vânzărilor din această perioadă, este clar că criza economică în care ne adâncim pune în pericol existenţa a milioane de IMM-uri şi întreprinzători individuali din UE.

Întrebate despre ce forme de sprijin aşteaptă, 71% din IMM-uri au spus că au nevoie de ajutor sub formă de lichidităţi, 33% doresc o extindere sau renegociere a liniilor de credit bancare de care dispun. Solicitarea generală a tuturor categoriilor intervievate a fost reducerea birocraţiei, simplificarea procedurilor şi mai multă transparenţă în relaţia cu statul.

Pe baza rezultatelor chestionarului, dar şi a dezbaterilor sectoriale online realizate de SME Europe pe durata ultimelor două luni, SME Europe a formulat un număr de recomandări pe care le vom promova în Parlamentul European şi le vom transmite şi decidenţilor din Comisia Europeană în această perioadă crucială în care se aşteaptă propunerea Comisiei cu privire la noul buget multianual 2021-2027, dar şi a planului european de relansare economică

În primul rând este vorba despre accesul la resurse financiare pentru IMM-uri. Nu este suficient să oferim credite, ci este nevoie de granturi, de ajutor financiar nerambursabil.

Apoi, IMM-urile solicită măsuri imediate de simplificare administrativă şi de reducere a birocraţiei atât la nivel european, cât şi în statele membre. În al treilea rând, refacerea pieţei interne, deschiderea graniţelor şi renunţarea la măsurile unilaterale impuse în perioada pandemiei. Şi în sfârşit, investiţiile în infrastructură inclusiv cea digitală sunt cruciale”, a declarat europarlamentarul (UDMR) Iuliu Winkler, prim-vicepreşedintele SME Europe.

Ne puteți urmări și pe Google News