Cel mai bogat român a anunțat că închide ultimele combinate din grupul InterAgro de la 15 iulie, însă sindicatele nu au primit notificări scrise până acum.
Omul de afaceri Ioan Niculae a construit un imperiu în industria îngrășămintelor chimice, însă colosul a început să se clatine pe măsură ce prețurile gazelor naturale au crescut. Față de 2012, acestea sunt mai scumpe cu circa 25%, ca urmare a aplicării calendarului de liberalizare a pieței.
La Slobozia e încă liniște
Scumpirea gazelor a influențat decisiv competitivitatea combinatelor lui Ioan Niculae, în condițiile în care, în costul de producere a unei tone de uree, gazele reprezintă 65%. Așa se face că omul de afaceri a anunțat că va pune lacătul pe porțile unităților de producție, de la 15 iulie.
Numai că salariații vizați de decizia patronului nu au primit încă notificări de concediere. În această situație se află și cei 800 de angajați de la combinatul din Slobozia, potrivit liderului sindical Romulus Gherghina.
Speranțe mari la Făgăraș
Nici angajații de la Nitroporos Făgăraș nu au primit preavize. „Închiderea nu se poate face înainte de septembrie, pentru că trebuie respectate niște prevederi legale. Până acum nu am primit nicio notificare de concediere la sindicat. Oricum, nucleul de 180 de salariați va rămâne, mai ales că avem speranțe că se va relua producția din toamnă și ne așteptăm chiar la angajări”, a declarat, pentru EVZ, sindicalistul Fănică Gabor.
Proces pentru compensatorii
În schimb, situația salariaților de la Amurco Bacău este sumbră. Anul trecut, au fost concediate 180 de persoane, iar din luna aceasta alte 330. Dintre cei care au fost disponibilizați anul trecut, foarte puțini și-au primit plățile compensatorii. „S-au dat banii doar în cazuri extreme, cum au fost cei care au intrat în greva foamei. Pentru restul, vom deschide acțiune în instanță și facem proces colectiv. Celor concediați în 2013 li se vor alătura și disponibilizații din 2014, dacă nu se vor găsi bani pentru compensatorii”, spune liderul sindical David Gheorghe.
Persoanele disponibilizate de la Amurco în 2013 ar fi trebuit să primească trei salarii compensatorii în valoare totală netă de 4.860 de lei de angajat. Nici cei 129 de oameni care au rămas să asigure securitatea instalațiilor nu și-au primit salariile pe aprilie. Până la închiderea ediției, Ioan Niculae nu a putut fi contactat.
Scumpirea gazelor produce șomeri
Din 2012 încoace, gazele s-au scumpit cu circa 25%. Prin aplicarea HG 22/01.22.2013, prețul gazelor naturale din producția internă a crescut pentru consumatorii industriali de la 484 lei/1.000 mc în ianuarie 2013, la 763,2 lei/1.000 mc în ianuarie 2014. Scumpirea gazelor are efecte distructive asupra agenților economici din industriile chimică, metalurgică și a materialelor de construcții. „Prețul gazelor va continua să se majoreze deoarece se vor elimina tarifele reglementate. Această scumpire se va traduce prin pierderea a aproximativ 10-12.000 de locuri de muncă în industriile mari consumatoare de gaze, plus alte câteva mii în cele conexe”, a declarat, pentru EVZ, Filip Cârlea, directorul executiv al Forumului Investitorilor Români.