De ce ne-am pierdut credința în preoți și Biserică. Analiza Părintelui Ioan Istrati

De ce ne-am pierdut credința în preoți și Biserică. Analiza Părintelui Ioan Istrati Ioan Istrati Sursa foto: , Facebook

Părintele Ioan Istrati a prezentat câteva argumente prin care a explicat de ce enoriașii și-au pierdut încrederea în Biserica Ortodoxă Română și în preoți. În primul rând, duhovnicul subliniază faptul că răul vine din interior, la fel cum cancerul afectează trupul omului.

Deranjat de reacțiile credincioșilor în urma unui articol în care a fost prezentat cazul unei femei bolnave, care a primit, darul nașterii de prunci, Părintele Ioan Istrati a încercat să identifice care este motivul pentru care enoriașii și-au pierdut încrederea în duhovnici.

Părintele Ioan Istrati: 11 motive pentru care numai avem încredere în preoți

Articolul publicat de părintele Ioan Istrati a fost preluat de o publicație din Botoșani. În dreptul articolului respectiv au apărut peste 2.000 de comentarii, majoritatea dintre ele sunt extrem de vulgare și violente. De unde și întrebările ridicată de duhovnic: „Ce s-a întâmplat cu creștinii ortodocși majoritari în țara asta? De unde atâta furie enormă, oarbă, pe preoți? Unde am greșit, noi preoții, de suntem atât de urâți?

La secțiunea comentarii Părntele Ioan Istrati a fost făcut în fel și chip, de la satană în sutană, până la dobitoc medieval. Mai grav este faptul că internauții i-au înjurat și familia prelatului. Confruntat cu această situație  Părintele Ioan Istrati a indentificat 11 motive pentru care credincioșii și-au pierdut încrederea în duhovnici.

Ne puteți urmări și pe Google News
Analiza Părintelui Istrati. De ce ne-am pierdut credința în Biserică și preoți

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ateismul comunist s-a transmis mai departe

În primul rând duhovnicul subliniază faptul că răul vine din interior precum cancerul afectează trupul omului. Nicidecum nu este vorba despre un asalt al „globaliștilor, sectarilor, useriștilor sau al ateilor”. Părintele pune lipsa de încredere a enoriașilor în preoți pe seama celor din urmă.

„Preoțimea trebuie să fie sufletul neamului. Un neam care își urăște, insultă și ucide sufletul nu are mult de supraviețuit”, precizează Părintele. Punctul de vedere exprimat de Părintele Istrati este unul cât se poate de obiectiv. De critică n-au scăpat nici, politicienii, nici fețele bisericești și nici cetățeanul de rând.

Lipsa de vocație și pandemia comunistă sunt primele motive invocate de prelat în încercarea acestuia de a explica nemulțumirea enoriașilor față de preoți. Preoție a fost văzută în comunism ca o sursă de bunăstare fără prea mare efort, o afirmație care fost preluată și în zilele noastre, potrivit doxologia.

Părintele Ioan Istrati: „Preoții erau mai iubiți și mai respectați în comunism”

Separat de prigoana comunistă, Prăintele Istrati consideră că înalții oficiali din Biserica Ortodoxă au partea lor de vină. Adică, lipsa de transparență civică a transformat BOR într-o castă medievală, autoritaristă.

  • „1. Lipsa de vocație. Mai ales în comunism, preoția era văzută ca o sursă de bunăstare fără prea mare efort.
  • 2. Pandemia comunistă în care s-a extras sistematic mintea, credința, tradiția, decența, simțul proprietății, apartenenței. Și totuși, preoții erau mai iubiți și mai respectați în comunism.
  • 3. Lipsa transparenței civice, care a devenit viziunea unei caste medievale, autoritariste. Sindromul turnului de fildeș.
  • 4. Corupția. Cu toate că nu Biserica a furat această țară, ci elita politică putredă.
  • 5. Lipsa de P.R (public relations)”, a explicat Părintele Ioan Istrati.
Părintele Ioan Istrati, Bobotează

Părintele Ioan Istrati, despre Bobotează. Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Preotul e un biet om”

Duhovnicul l-a dat ca exemplu pe Suveranul Pontif, Papa Francisc. Șeful Bisericii Catolice are la dispoziție un buget uriaș și călătorește cu avionul privat. Dar, atrage atenția părintele, în România dacă preoții circulă cu mașini ceva mai bune, cinstit câștigate, enoriașii vin cu tot soiul de argumente care se regăsesc mai degarbă în ”pilda cu măgarul”.

Servilismul preoților față de politic este un alt argument invocat de Părintele Istrati. Doar în acest an au apărut în spațiul public tot felul de anchete în care preoții au conexiuni cu lideri politici de la vârful țării.

  • „Opulența. Cu toate că vedetele, samsarii, clanurile, sunt admirați tâmp pentru asta. 90% din preoți sunt în clasa medie financiară sau sub ea.
  • Servilismul interesat față de politic.
  • Ura media și apetența spre scandal a oamenilor.
  • Imoralitatea, chiar a celor care ar trebui să fie modele etice.
  • Lipsa de empatie, iubire, pasiune, înțelegere a oamenilor.
  • Idolatria. Când aștepți idealul și nu-l găsești, te smintești. Preotul e un biet om”, a adăugat Părintele Ioan Istrati.

În finalul articolului, duhovnicul subliază că rămâne în sarcina preoților să corecteze această situație, în caz contrar vor da socoteala în fața lui Dumnezeu și pentru păcatele celor care s-au smintit și urăsc Biserica.