Ioan Isaiu: "Mă dedic televiziunii"

Ioan Isaiu: "Mă dedic televiziunii"

În rolul "omului de afaceri responsabil", actorul încearcă să înţeleagă lumea islamică în "Iubire şi onoare".

"Fără precedent în producţia de televiziune românească" - descrie actorul Ioan Isaiu cel mai nou proiect MediaPro Pictures, "Iubire şi onoare", care va fi difuzat din această toamnă pe postul de televiziune Acasă. "Este extrem de interesant şi se raportează foarte mult la realitate, are un subiect complex şi a implicat costuri importante de producţie. Va avea un mare succes, sau cel puţin acesta este sentimentul meu", spune actorul.

Filmările au început în urmă cu o lună. În Turcia au fost filmate scenele legate de "cealaltă lume", căci despre asta e vorba, "este o poveste despre două culturi diferite, mentalităţi diferite", explică Ioan. "Când spun asta nu mă refer neapărat la un conflict al lumilor, ci la cel al mentalităţilor", adaugă el.

Deşi pune în antiteză două culturi diferite, cea islamică şi cea occidentală, serialul nu pune cele două lumi în opoziţie dintr-o perspectivă critică. Este "vorba despre o poveste de dragoste, o iubire cu năbădăi, deoarece cei doi îndrăgostiţi provin din medii diferite, din lumi total opuse, intervin tradiţiile, preconcepţiile şi ideile pe care le are fiecare în ceea ce priveşte căsătoria şi familia.

Serialul a adus pe platourile de filmare nume importante ale cinematografiei, de la Maia Morgenstern şi Ioan Isaiu, la Elvira Deatcu sau Alexandru Papadopol. Serialul aduce în prim-plan viaţa mondenă din Bucureşti, controversatele cafenele de pe Dorobanţi, dar şi povestea unor oameni care veghează la liniştea societăţii şi luptele pe care aceştia trebuie să le ducă împotriva celor care încalcă legea. "Nu pot da mai mult detalii, veţi descoperi pe parcurs", a declarat Ioan Isaiu.

"Un subiect cu totul aparte"

După parvenitul Mitică Laptaru din serialul "Aniela", Ioan Isaiu spune că se află din nou în faţa unei provocări. De această dată îl interpretează pe Dan Stuttman, tatăl Ilincăi, o tânără cu un suflet sensibil, care-şi găseşte iubirea la mii de kilometri depărtare.

"Dacă Mitică Lăptaru a fost un personaj flexibil şi am avut loc să mă joc mult cu el, acum lucrurile stau diferit, rolul nu mai este acela de îndrăgostit, ci de om responsabil, un om care se joacă cu secretele aş spune", explică Ioan.

EVZ: Cât de greu este să te împrieteneşti cu un personaj? Ioan Isaiu: Ca actori profesionişti, personajele zac în noi. Totul ţine de modul în care obserivi lumea şi importanţa pe care o dai, dacă rezolvi asta, rezolvi şi personajul. Se poate întâmpla şi să nu ai succes... de exemplu, pe vremea când lucram la teatru, am păţit să nu îi vin de hac unui personaj, ideea este că nu l-am găsit în procentul acela maxim de 98%, căci 100% oricum nu se poate. Să nu nimereşti personajul la procentaj maxim este, pentru un actor, un dezastru total, este tare frustrant.

Actorul Ioan Isaiu l-a plăcut mai mult pe Mitică Lăptaru? Este un proces de lungă durată şi, având în vedere că suntem la început, eu şi personajul Dan Stuttman încă ne căutăm, adică mai mult eu pe el, momentan aş putea spune că ne-am găsit în proporţie de 78%-80%.

Personajul din Aniela mi-a dat posibilitatea să schimb, e genul de rol pe care te bucuri să-l ai chiar şi când joci pe scenă la teatru, pentru că te lupţi foarte mult cu el, e o trântă continuă, ca în lupetele greco-romane. La mijlocul serialului începusem să devenim foarte buni prieteni, ceea ce devine o plăcere. Mitică Lăptaru este un personaj fabulos şi mereu descoperi ceva nou în el.

"Maia Morgenstern, o provocare la studiu mai intens"

Aveţi şi un invitat special, actriţa Maia Morgenstern... După provocarea Stela Popescu, cu care am avut plăcerea să colaborez în Aniela, urmează acum provocarea Maia Morgenstern, un om dedicat profesiei, cu un CV impresionant, nu numai pentru actorii autohtoni, ci şi pentru cei internaţionali, şi atunci este normal să am emoţii şi să fiu extraordinar de încântat. Faptul că voi juca alături de doamna Maia Morgenstern este o bucurie şi o provocare.

Actorii care nu sunt profesionişti au o detaşare nespecifică acestei profesii, pentru ei e important doar să iasă ei bine, în schimb, pentru mine e important să fie totul bine, trebuie să ceri întodeauna mai mult şi mai mult de la tine.

Primele scene pe care le-am filmat pe platourile de la Buftea au fost cele cu Maia Morgenstern. Am avut emoţiile unui student care susţine examenele din anul întâi, semestrul întâi.

În ceea ce priveşte teatrul, intenţionezi să revii? Nu am de gând să revin pe scena de teatru, poate doar să colaborez, dar nu să mă reangajeze cu contract, mai ales într-o perioadă în care se fac restructurări.

La ora actuală pot face producţii underground, însă să faci o producţie de teatru este puţin mai greu. Deşi am primit propuneri din partea unor regizori de marcă, nu ştiu dacă voi mai colabora, oricum momentan am să mă dedic cu plăcere televiziunii.

Se resimte criza şi în lumea filmului de televiziune? Criza nu a afectat doar producţile de film din România, mai degrabă cred că este o criză financiară mondială în lumea filmului. În asemenea cazuri, întodeauna prima afectată este arta, deoarece se consideră că este neproductivă, mai ales la noi.

Filmul este şi el afectat de criză, normal, pentru că necesită alocarea unui buget destul de mare, iar statul român poate susţine doar una sau maximum două producţii pe an, restul fondurilor trebuie strânse de regizori din mediul privat, din diferite sponsorizări, ceea ce este foarte greu. REPROŞURI

"Promovăm minorele măritate cu milionari"

Ioan Isaiu consideră că în România artiştii adevăraţi sunt apreciaţi şi recunoscuţi doar post-mortem sau în momentul în care se stabilesc în străinătate. Artiştii vechi sunt uitaţi, cei noi - contestaţi.

"Societatea românească merge din rău în mai rău, actorii mari mor, promovăm doar nonvalorile, emisiunile de cancan şi minorele care se căsătoresc cu milionari. La noi doar scandalul se vinde, iar tânăra generaţie este vânătoare de scandal. Actorii mari pur şi simplu refuză să mai apară, deoarece nu vor să intre în această lume. Eu, unul, refuz să intru în lumea asta mondenă, vreau să îmi văd de viaţa mea, să creez caractere, bune sau rele, oricum ar fi ele, să mă limitez la grupul meu de prieteni, într-un cuvânt, să stau departe de lumea acasta mondenă din România", spune Ioan Isaiu. "Nu am de gând să revin pe scena de teatru, poate doar să colaborez, dar nu să mă reangajeze cu contract, mai ales într-o perioadă în care peste tot se fac restructurări." IOAN ISAIU, actor

Ne puteți urmări și pe Google News