După o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, ministrul muncii nu a mai aşteptat ca Agenţia Naţională de Integritate să-i lămurească interesele şi a renunţat la mandat.
O discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, şi Ioan Botiş nu a mai aşteptat un verdict al Agenţiei Naţionale de Integritate pentru a demisiona. Ministrul a anunţat ieri-dimineaţă că eliberează portofoliul de la Muncă, chiar dacă, cu o zi înainte, nu părea prea convins să o facă.
"Am întârziat o zi deoarece am ţinut foarte mult să-l informez pe domnul prim-ministru, Emil Boc, asupra intenţiei mele de a demisiona şi, de asemenea, am făcut o informare pentru preşedintele Traian Băsescu şi cu Domnia Sa nu am avut ocazia decât după-amiază să lămuresc această situaţie. Cu mică întârziere şi cu scuzele de rigoare, îmi prezint demisia. La baza demisiei stau motive de moralitate. Consider că este o demisie de onoare. Îmi cer scuze cetăţenilor", a declarat Botiş.
Pe lista de scuze a ministrului demisionar au fost trecuţi şi bistriţenii, care l-au votat pentru postul de deputat, colegii de cabinet şi cei de partid.
Înainte de a pleca, Botiş a făcut şi un bilanţ al activităţii sale la Muncă. "A fost o perioadă extrem de bună. Am elaborat şi promovat 18 legi, cele mai importate fiind Legile privind salarizarea unitară, Codul Muncii, Legile dialogului social, Legea zilierilor. Este în parlament Legea uceniciei şi este postată pe site legea privind asistenţa socială", a spus el.
Demisie acceptată, înlocuitor aşteptat
Demisia a fost acceptată imediat de premierul Emil Boc. Asta în condiţiile în care şi şeful guvernului, cu o zi înainte, îl gira pe Botiş la Ministerul Muncii până ce Agenţia Naţională de integritate va fi dat un verdict în privinţa unui posibil conflict de interese. Boc nu s-a grăbit să închidă episodul Botiş cu nominalizarea rapidă a unui înlocuitor, amânând o decizie pentru zilele următoare.
"Voi face cunoscută decizia după ce mă voi consulta atât în partid, cât şi cu şeful statului în vederea nominalizării. (...) Avem în analiză mai multe nume, şi când decizia va fi luată, o vom face cunoscută", a mai spus premierul, anunţând că interimatul la Muncă va fi asigurat de secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu.
În loc de mulţumiri, şeful cabinetului a spus că se aşteaptă ca ministrul demisionar să suţină guvernul din parlament. "Domnul Botiş rămâne parlamentar, membru al Comisei de muncă din Camera Deputaţilor şi sper să ne susţină proiectele guvernamentale şi sunt sigur că o va face în parlament", a declarat premierul.
"La baza demisiei mele stau motive de moralitate. Consider că este o demisie de onoare. Îmi cer scuze cetăţenilor." IOAN BOTIŞ ministru demisionar al muncii ÎNLOCUITOR
Munca rămâne la PDL ca să fie evitat un vot în parlament
Democrat-liberalii nu sunt dispuşi să cedeze portofoliul Muncii, mai ales că acest lucru ar presupune un vot în parlament.
"Portofoliile politice au fost repartizate în coaliţie şi orice modificare ar presupune o trecere prin parlament, lucru pe care în acest moment nu îl avem în vedere", a declarat ieri premierul Emil Boc.
Aceeaşi poziţie a fost susţinută atât de secretarul general al PDL, Vasile Blaga, cât şi de vicepreşedintele Gheorghe Flutur. În aceste condiţii, varianta Marian Sârbu (UNPR) pierde teren.
În calcul este luat fostul ministru al muncii, actualmente secretar general al Camerei, Gheorghe Barbu, şi cu mari şanse deputata PDL Claudia Boghicevici (foto Agerpres).
Aceasta din urmă, care este vicepreşedinte al Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, l-a susţinut pe Botiş în elaborarea actelor normative în domeniu, promovate în ultima perioadă.
Dezavantajul Claudiei Boghicevici este însă că vine de la Arad, care mai are un ministru, pe Traian Igaş la Interne, fapt ce ar putea provoca nemulţumiri în partid.
Un alt nume vehiculat ca posibil succesor al lui Botiş a fost cel al Ralucăi Turcan.