Inghesuiala la Agheasma-Cola

La Timisoara si la Piatra-Neamt, Agheasma Mare se face direct la sursa, adica la Uzina de Apa.

De sarbatoarea Botezului Domnului, zeci de mii de credinciosi ortodocsi si greco-catolici din toata tara au venit la biserica sa ia agheasma. „Apa aceasta (Agheasma Mare - n.r.) este curatitoare, sfintitoare si binecuvantatoare”, a explicat ieri PS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Obiceiurile care insotesc aceasta sarbatoare sunt diferite si difera de la o zona la alta. Daca in localitatile riverane Dunarii sau in cele aflate la malul marii, curajosii s-au inghesuit sa aduca la mal crucea pe care preotii au aruncat-o in apa, in satele din Ardeal, femeile nu au spalat rufe pentru a nu „murdari” apele sfintite.

In ultimii ani, o noua traditie pare sa prinda contur. Preotii sfintesc apa din uzina de distributie, astfel ca, in ziua de Boboteaza, la robinete curge doar agheasma.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agheasma in sistem centralizat

De Boboteaza, toate apele din Timisoara au fost sfintite. Apele Begai au fost sfintite la Uzina de Apa, chiar inainte de a intra sa fie purificate, apoi transportate catre robinetele timisorenilor. „Nu e diferit de sfintirea apelor din tara, e ziua de Iordan, dar apele nu se sfintesc singure, ci prin puterea lui Dumnezeu. Apa sfintita are efecte benefice pentru trup si pentru suflet”, a spus Zaharia Peres, preot paroh la Biserica din Plopi.

Aceasta procesiune de sfintire a apelor de la sursa se tine deja de sase ani la Timisoara. Ca sa le mearga bine tot anul celor de la societatea de apa si canalizare, preotul nu sfinteste doar apa, ci si cladirile si utilajele, la fel cum se sfinteste orice casa in aceasta perioada. „Cred ca e o mare bucurie pentru noi, cei care slujim sfintele altare, sa fim invitati la uzinele de apa din Timisoara. Speram ca si alte orase sa preia modelul de aici si sa fie sfintite uzinele de apa”, a spus preotul Zaharia Peres.

Si locuitorii din Piatra Neamt beau, incepand de ieri, apa sfintita de la robinete. De Boboteaza, conducerea firmei Apa Serv a apelat la un preot pentru a oficia o slujba de sfintire la captarea de la lacul de acumulare Batca Doamnei.

„Slujba religioasa, oficiata de preotul Mihai Capsa, a avut loc astazi (ieri - n.r.) la Uzina de Apa. Au participat persoane din conducerea firmei, precum si angajati. Obiceiul de a se sfinti apa furnizata in sistem centralizat dateaza de aproape zece ani in orasul nostru”, a declarat Ioan Pacala, directorul companiei Apa Serv.

IN TARA

Normele UE au diluat Boboteaza

> Calarasi. Pentru prima data dupa 175 de ani, in Calarasi n-au mai fost organizate de Boboteaza concursurile de cai. „Datorita normelor Uniunii Europene, astfel de manifestari traditionale nu s-au mai putut organiza”, a explicat primarul Nicolae Dragu.

> Straja. Sute de turisti au luat parte la slujba de sfintire a apelor in statiunea hunedoreana Straja. Echipa salvamontistilor din Lupeni a urcat la cota 1.800, in locul de unde izvoraste paraul Straja, pentru a cobori cu akia pana la Crucea Eroilor apa de sfintit.

> Dambovita. In comuna Morteni, tinerii au impodobit prajini lungi de aproximativ 14 metri cu batiste cusute manual de fetele nemaritate. Se spune ca fetele care cos cele mai multe geavrele (batiste - n.r.) vor avea sanse mai mari sa se marite.

> Constanta. De pe o salupa a politiei de frontiera, IPS Teodosie a aruncat in mare trei cruci. Pentru prinderea lor s-au intrecut 20 de tineri, scafandri si civili. In premiera, doua dintre cruci au fost prinse de Gabriel Culea, seful salvamarilor din Mamaia.

CALENDAR

Astazi, Craciunul pe stil vechi

Din 1924, de la introducerea calendarului gregorian in Biserica Ortodoxa, lumea ortodoxa praznuieste separat cele mai mari sarbatori crestine. In Iugoslavia, Rusia, Ucraina, Ierusalim si Sfantul Munte Athos este utilizat calendarul iulian, iar in celelalte tari ortodoxe - cel gregorian. Astfel, astazi, credinciosii de stil vechi sarbatoresc Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, Craciunul.

Considerand modificarea calendarului drept o modificare a Pascaliei si a dogmelor ortodoxe, mai multi credinciosi din Grecia, Bulgaria si Romania au organizat Biserici separate fata de cele oficiale. Cu toate ca au aceeasi marturisire de credinta ortodoxa, aceste Biserici sunt considerate disidente deoarece si-au organizat o ierarhie proprie. Din necunoastere, stilistii sunt confundati frecvent cu ortodocsii de rit vechi (lipovenii), o miscare schismatica a Bisericii Ruse.

Numarul stilistilor, care traiesc mai ales in Moldova, este estimat, conform recensamintelor, la circa 23.000 de oameni, dar cifre neoficiale vorbesc de circa 500.000. In Romania, acestia sunt organizati in doua Biserici: Biserica Ortodoxa de Rasarit, condusa de Mitropolitul Vlasie Mogirzan, cu sediul la Slatioara (Suceava), si una cu sediul la Furceni (Galati), avandu-i ca lideri pe episcopii Gherontie si Casian. Trebuie mentionat ca toti credinciosii basarabeni aflati sub ascultarea Patriarhiei Romane respecta calendarul vechi (iulian), aceasta fiind conditia pe care au pus-o in 1992, odata cu revenirea lor la BOR. (Florian Bichir)