Cum l-au învins FOCILE pe inventatorul ATM, cunoscut ca BANCOMAT

Cum l-au învins FOCILE pe inventatorul ATM, cunoscut ca BANCOMAT

Primul bancomat din lume a fost instalat la o filiala a Barclays din Enfield, nordul Londrei, și de atunci se împlinesc 50 de ani.

Cel care a scos prima dată bani din bancomat a fost Reg Varney, care juca în serialul de televiziune "On the Buses". Cel care l-a inventat a fost John Shepherd-Barron.

"Sunt niște ticăloase deștepte", spunea, la 82 de ani, John Shepherd-Barron, care locuia la o fermă izolată din nordul Scoției. El se referea la focile care îi călcau mereu crescătoria de somni și-i furau peștii. "Am inventat un dispozitiv care să le alunge și care scoate sunete asemănătoare balenelor ucigașe, care, în loc să le sperie, parcă mai mult le atrage".

Chiar daca a dat greș cu focile, John se mândrea ca întâia sa invenție, primul bancomat. Inspirația i-a venit lui Shepherd-Barron, care acum ar fi avut 92 de ani, dacă nu se ducea la Domnul în 2010, pe când se afla în baie. "Mi-a venit ideea că sigur trebuie să existe o soluție să pot scoate bani oriunde în lume sau oriunde în Marea Britanie. M-am gândit la automatul de ciocolată, dar că s-ar putea totuși ca ciocolata să fie înlocuită cu bani".

Ne puteți urmări și pe Google News

Banca Barclays a fost de acord imediat. În fața unui pahar de gin, directorul băncii a semnat un contract cu Shepherd-Barron, care la acea vreme lucra la o tipografie.

Cardurile de plastic nu fusesera inventate, astfel încât mașinăria lui Shepherd-Barron utiliza cecuri care erau impregnate cu carbon 14, o substanță de o radioactivitate medie. Bancomatul detecta substanța, și apoi cerea un pin care trebuia să se potrivească cu cel original.

Shepherd-Barron a negat că ar fi existat probleme de sănătate din cauza substanțelor cu care erau impregnate cecurile. "O persoană trebuia să mănânce în jur de 136 de mii de cecuri ca să aiba vreun efect asupra sănătății", spunea el. Pe atunci, bancomatul putea elibera maxim zece lire sterline la o extragere.

Primele bancomate au fost vandalizate, iar un altul, instalat la în Zürich, a început să dea niște erori ciudate.

Ulterior s-a descoperit ca firele a două tramvaie, care se intersectau în zonă, faceau uneori scântei și interferau cu mecanismul. Odată cu inventarea bancomatului s-a inventat și PIN-ul (Personal Identification Number). Tot lui Shepherd-Barron i-a venit ideea când a realizat că-și poate aminti cele șase cifre ale numărului său de identificare din armată. Pentru a verifica dacă este la fel de simplu pentru toată lumea, și-a intrebat soția, pe Caroline, dacă i se pare ușor să memoreze șase cifre. Însa aceasta a fost de părere că patru cifre este mai simplu. Astfel, PIN-ul format din patru cifre a devenit standard în întreaga lume.

/