Investițiile Ungariei în Transilvania sunt blocate. Guvernul de la București refuză să își mai dea acordul

Ungaria / Sursa foto: Butenkow | Dreamstime.com

Guvernul de la Budapesta și-a limitat drastic, în ultimii ani, investițiile în Transilvania, fie că vorbim de instituții de învățământ, școli sau grădinițe, fie cele sociale precum bisericile. În plus, alocațiile pentru fermieri sunt prea mici pentru nevoile acestora.

Fundația Pro Economica, prin care se derulează investițiile maghiare, dă vina pe Guvernul Român care întârzie să își dea acordul cu privire la derularea în continuare a acestor proiecte.

Din acest motiv, spune partea maghiară, noi școli sau grădinițe nu au mai fost construite.

În realitatea, spun surse avizate de la Cluj Napoca, bugetul Ungariei nu mai poate suporta și zecile de milioane de euro, care se pompează în Transilvanie, în diferite fundații maghiare. Din acest motiv, au fost închise mai multe ziare maghiare, iar altele au fost nevoie să își restrângă activitatea.

”Războiul din Ucraina și criza energetică au devenit noi probleme. Finanțarea în continuare a sprijinului economic maghiar a devenit discutabilă, dar vestea bună este că, în ciuda problemelor economice, guvernul ungar a inclus acest program în bugetul de stat din acest an. Prin urmare, partea maghiară ar putea lansa noua licitație, dacă acordul mult așteptat cu România va putea fi finalizat”, a spus Mónika Kozma, președinta Fundației Pro Economica.

Acordul de la București nu a venit

Ministerul de Externe de la București a anunțat că nu există un consimțământ al aurorităților române pentru ca aceste investiții să se poate derula și pe viitor.

Negocierile privind continuarea programului de dezvoltare economică a Transilvaniei, așa numesc maghiarii acest proiect, au început odată cu precedentul guvern de la București, care a impus condiții diferite pentru investițiile economice maghiare în Transilvania.

”Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României. În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, au declarat oficiali din cadrul Ministerului de Externe de la București, citați de G4Media.ro.

Ungaria recunoaște că România are proiecte mai bune

Monika Kozma a mai spus că micile subvenții acordate fermierilor maghiari din zona Transilvaniei, nu mai sunt de ajutor pentru aceștia, din moment ce România a lansat programe mult mai complexe care vin în sprijinul acestora.

Între timp, însă, în România a fost lansată și o gamă largă de licitații, pentru fermele agricole cu fonduri de la Uniunea Europeană, care sunt destinate și fermierilor maghiar, din Ținitul Secuiesc.

”Deși este adevărat că aceste licitații sunt mai birocratice și mai dificil de aplicat decât micile subvenții maghiare, Mónika Kozma spune că în Transilvania nu mai există nevoia urgentă de subvenții agricole maghiare, așa cum era în urmă cu câțiva ani”, informează ziarul maghiar Kronika.