Investigații la speculanții de măști medicale. Statul poate limita prețurile

Investigații la speculanții de măști medicale. Statul poate limita prețurile

Consiliul Concurenței derulează o investigație asupra unor comercianți de produse medicale de protecție, inclusiv măști. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat că aceste investigații au fost demarate de anul trecut, înainte de apariția coronavirusului și că urmează să prezinte rezultatele în următoarele câteva luni.

În ultimele zile, prețul echipamentelor medicale de protecție, în special a măștilor, a înregistrat o creștere de câteva zeci de ori.

„Întâmplarea face că aveam deja în lucru o investigaţie care a pornit de la suspiciuni de înţelegeri între firmele care comercializează echipamente medicale de protecţie, inclusiv măştile. Aici avem deja un cadru legal şi proceduri care sunt în derulare. Ce am hotărât este să extindem analiza de piaţă, să includem şi produse de genul dezinfectanţilor. Şi dacă vedem fenomene precum cele din ultimele zile, ce vedem acum la măşti şi la dezinfectanţi, dacă vedem creşteri nejustificate de preţ, atunci o să ne uităm şi la alte tipuri de produse”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

El a precizat că cererea de măști medicale este mult prea mare, iar acest lucru duce la creșterea prețurilor și la penurie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Măştile au un stoc care este finit, iar dacă cererea pe glob este mult mai mare, evident că, atunci, capacităţile obişnuite de producţie nu pot face faţă. Dacă or mai fi şi în China, multe dintre ele, cu atât mai mult nu vor putea ajunge cantităţi suplimentare de măşti în Europa. Deci mi se pare inevitabil că vom avea o lipsă de unele produse”, a precizat președintele Consiliului Concurenței.

Bogdan Chirițoiu a precizat că reprezentanții instituției pe care o conduce încearcă să identifice genul acesta de comportament speculative, la societățile comerciale de profil și să le sancționeze.  Președintele Consiliului Concurenței a mai spus că există instrumente legale care permit autorităților să limiteze prețul unor produse căutate în situaţii de criză, pentru o perioadă limitată.