Învăţătoarea Cristiana Anghel din Caracal renunţă la greva foamei. "Poate că, dacă aş fi murit, guvernanţii ar fi câştigat o bătălie"
- Adam Popescu
- 30 octombrie 2010, 18:17
ACTUALIZAT. După 68 de zile de greva foamei, învăţătoarea Cristiana Anghel a decis să renunţe la protest. Ea a anunţat astăzi că va înceta greva foamei abia de săptămâna viitoare, cel mai probabil de luni. "Guvernanţii nu au câştigat nimic. Au pierdut respectul populaţiei. Poate ar fi câştigat o bătălie dacă aş fi murit".
Cristiana Anghel este în cea de-a 68-a zi de greva foamei. Ea a precizat astăzi, la RTV, că va face oficială decizia sa printr-o conferinţă de presă. Tot atunci va preciza şi ziua în care va renunţa la greva foamei şi va intra într-un regim normal de alimentaţie.
"Mesajul meu către români este că ei ar trebuie să înţeleagă faptul că nu putem trăi fără demnitate", a precizat această la RTV. Învăţătoarea din Caracal a mai spus că, dacă este nevoie, va relua protestul. "Cei care ne conduc trebuie să ştie că, daca este cazul, voi relua greva foamei. Dar eu sper să nu fie nevoie."
Chiar dacă a anunţat astăzi că a fost convinsă să renunţe la protest, va încheia greva foamei luni, la 70 de zile de la începutul protestului. "Astăzi sunt în greva foamei. Şi mâine voi fi". Ea a spus că va înceta greva foamei, cel mai probabil, de luni. Învăţătoarea Cristiana Anghel este internată la Institutul de Diabet şi Boli de Nutriţie "N. Paulescu", din Bucureşti.
Cristiana Anghel a spus că a luat decizia după ce a fost vizitată de Înalt Prea Sfinţia Sa Ioan Selejean, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei. "Mi-a spus că sunt atâtea probleme în Harghita şi Covasna, încât e nevoie de mine vie, pentru a le rezolva".
În urmă cu câteva zile, învăţătoarea din Caracal afirma că "că nu vreau să mor, nu sunt sinucigaşă, cred în Dumnezeu, sper să mă ajute şi sunt convinsă că mă voi întoarce la catedră cu bine. Eu sper ca până la urmă aceşti guvernanţi să-şi dea seama că e o mizerie ce fac".
Aceasta a ţinut să precizeze că nu regretă nimic din cele 68 de zile de greva foamei. "Am purtat totul ca pe o binecuvantare şi poate de aceea Dumnezeu m-a ajutat să rezist atâta timp", a mai declarat învăţătoarea la RTV.
"Mesaj către guvernanţi: e jale!"
Cristiana Anghel speră ca după ce îşi revine să strângă în jurul ei "oameni, nu partide", care vor să face ceva pentru semenii lor. "Sper să îi ajut!"
În ceea ce priveşte impactul gestului său în rândul politicienilor, învăţătoarea din Caracal a precizat că "prin această formă de protest nu am reuşit să îi sensibilizez pe cei de la conducere: Emil Boc şi Traian Băsescu. Poate, ca o scuză, ar fi părut că această formă extremă este un şantaj politic. Dar poate că, după acest moment, vor accepta sa discute cu un om normal, într-o situaţie normală".
Cristiana Anghel a avut şi un mesaj pentru guvernanţi. "E jale! Nu au câştigat nimic. Au pierdut respectul populaţiei. Poate ar fi câştigat o bătălie dacă aş fi murit".
În greva foamei, după modelul învăţătoarei din Caracal, Cristiana Anghel
Decizia învăţătoarei Cristiana Anghel de a face greva foamei, ca formă de protest faţă de deciziile anticriză luate de Guvernul Boc, a avut parte de solidaritatea multor cadre didactice. Pe 28 octombrie profesorii afiliaţi Sindicatului Liber din Învăţământ şi Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ - filialele Caracal, au organizat un marş de protest.
Alte două cadre didactice au intrat în greva foamei, zilele trecute. Dorina Lupşe din Arad, a intrat în greva foamei în urmă cu două săptămâni. "Este un gest de normalitate solidar atunci când nimănui nu-i pasă din ţara asta. Nu se poate să nu fim solidari", a declarat profesoara Dorina Lupşe.
Pe 22 octombrie, RTV anunţa că o altă învăţătoare din Fălticeni a intrat în greva foamei, solidară cu Cristiana Anghel în demersul său de a arăta cât de dificilă este situaţia profesorilor din România. Învăţătoarea din Fălticeni a precizat că este revoltată de modul în care, în România, nu se ţine cont de hotărâri judecătoreşti definitive, cu referire la drepturile salariale câştigate de bugetari în instanţă.
Mii de profesori au dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru plata drepturilor salariale conform Legii 221/2008. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, preciza la începutul anului că aceste procese au început de anul trecut, de pe vremea în care Ecaterina Andronescu se afla în fruntea ministerului.
Peste 90.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au procese pe rol cu Ministerul Educaţiei pentru plata drepturilor salariale conform Legii 221/2008. Dintre aceştia, aproximativ 20.000 au obţinut o sentinţă definitivă în instanţă. În luna martie, Guvernul a avizat OUG 18/2010. Astfel, bugetarii care vor câştiga în acest an, prin hotărâri judecătoreşti definitive, drepturi salariale restante vor fi eşalonaţi la plată pe o durată de trei ani, în intervalul 2011-2013.